CNR-CME prezintă un studiu realizat de IRENA: Licitațiile de energie regenerabilă continuă să releve prețuri competitive pentru energia din surse regenerabile pe piețele din întreaga lume

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential CNR-CME prezintă un studiu realizat de IRENA: Licitațiile de energie regenerabilă continuă să releve prețuri competitive pentru energia din surse regenerabile pe piețele din întreaga lume
  • Tehnologiile pentru energie solară fotovoltaică și energie eoliană reprezintă 97% din volumul total de licitații în 50 de țări, în 2017 și 2018
  • Licitațiile, utilizate din ce în ce mai mult pentru atingerea obiectivelor în afara prețurilor, incluzând finalizarea la timp a proiectelor, integrarea surselor solare și eoliene, precum și susținerea unei tranziții energetice juste și incluzive

Prețurile globale pentru energia din surse solare fotovoltaice au continuat tendința descendentă, deși într-un ritm mai lent, în timp ce energia eoliană onshore a avut un preț mediu ușor mai ridicat în 2018, comparativ cu anul precedent, relevă un studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă – IRENA, potrivit CNR-CME.

“Pe măsură ce sectorul energiei din surse regenerabile se maturizează, politicile trebuie adaptate pentru a reflecta schimbarea condițiilor pieței. Odată cu utilizarea din ce în ce mai mare a licitațiilor, factorii de decizie încearcă să asigure energie electrică din surse regenerabile la cel mai mic preț și, de asemenea, să îndeplinească obiective socio-economice”, remarcă specialiștii CNR-CME . În constatările preliminare ale studiului „Renewable energy auctions: Status and trends beyond price” („Licitațiile de energie din surse regenerabile: stadiul actual și evoluție dincolo de prețuri”), IRENA prezintă cele mai recente cercetări despre licitații, cu accent pe evoluțiile pieței în perioada 2017-2018.

Studiul remarcă că licitațiile de energie regenerabilă continuă să releve prețuri competitive pentru energia din surse regenerabile pe piețele din întreaga lume, iar tehnologiile pentru producerea energiei din surse solare foltovoltaice și sursă eoliană sunt cele mai licitate.



Preţurile medii globale rezultate din licitaţii, 2010-2018 (sursa: IRENA)

Astfel, licitațiile de energie din surse regenerabile sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru atingerea obiectivelor în afara prețurilor, incluzând finalizarea la timp a proiectelor, integrarea surselor solare și eoliene, precum și susținerea unei tranziții energetice juste și incluzive. Acestea pot consolida integrarea energiei din surse solare și eoliane, asigurând achiziționarea celor mai „prietenoase” centrale electrice, se subliniază în studiul analizat de CNR-CME.

Tehnologiile cele mai licitate pe scară largă sunt cele pentru energie solară fotovoltaică și energie eoliană, reprezentând 97% din volumul total de licitații în mai mult de 50 de țări în 2017 și 2018. Aproape jumătate dintre cei care au licitat au fost nou-veniți, în principal țări din Africa, care dispun din abundență de resurse solare, la care se adaugă costurile tehnologice în scădere, sau țări din Asia Centrală și de Vest, de asemenea bogate în resurse solare și eoliene, potrivit studiului IRENA.

Specialiștii avertizează  că “performanța slabă în etapele cheie ale unei licitații – ofertare, contractare, construcție, operațională – poate împiedica finalizarea în timp util a proiectului”. În Germania, de exemplu, în cazul unor licitații pentru energie eoliană onshore, oferta nu a avut suficienți cumpărători în urma unor reproiectări care au necesitat obținerea de autorizații înainte de licitare. De asemenea, regulile stricte de conformitate pot descuraja jucătorii mici sau noi, reducând incluziunea, se specifică în document.

Consiliul Mondial al Energiei (CME) este cea mai mare organizaţie din lume cu activitate în domeniul energiei. Înfiinţată în anul 1924, organizaţia are, în prezent, comitete membre în aproape 100 de ţări ale lumii, unul dintre ele fiind CNR-CME, unul dintre membrii fondatori ai organizaţiei mondiale. Misiunea CNR – CME o reprezintă dezvoltarea energetică durabilă în România, prin utilizarea eficientă a resurselor de energie de toate formele. CNR – CME, ce reuneşte, în prezent, peste 500 de membri colectivi şi individuali, are drept scop integrarea activă a politicilor energetice din România în opţiunile şi tendinţele majore care se manifestă la nivel mondial. Preşedintele CNR – CME este Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Director General Executiv al Asociaţiei CNR-CME este Ştefan Gheorghe, Director Regiunea Dobrogea, Energobit.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *