Cod roșu de caniculă pe bursă: Prețul energiei pe PZU sare la 570 lei/MWh. De la ANRE se anunță scumpiri. Ministerul Energiei sesisează Consiliul Concurenței de posibile înțelegeri între producători

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Cod roșu de caniculă pe bursă: Prețul energiei pe PZU sare la 570 lei/MWh. De la ANRE se anunță scumpiri. Ministerul Energiei sesisează Consiliul Concurenței de posibile înțelegeri între producători

Ultima oră: Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE, spune că prețul la consumatorii casnici va crește în două rânduri până la finele anului.  „Va trebui să luăm în considerare de la 1 octombrie o ajustare separată de programul de liberalizare care se încheie la 1 ianuarie anul viitor. A doua creştere va veni la sfârşitul anului şi va fi de până în 5 procente. Sigur, cel care pierde este consumatorul”, a afirmat Havrileț pentru Digi24.

 

Autoritățile reacționează:

  • ANRE anunță va analiza, din nou, situația de la bursă ca „să propună eventuale metode de intervenție în piață”
  • Ministerul Energiei va demara o analiză privind cauzele producției scăzute din hidrocentrale

Prețul energiei pe bursă (PZU) explodează. În plină vară, acesta ajunge pe 4 august la nivelul de 570 lei/MWh. La începutul anului, când s-a depășit o situație de criză energetică, prețul a fost mai mare de  600 de lei MWh.

Urmare a situației pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, Ministerul Energiei reacționează și anunță o serie de măsuri. După întâlniri și discuții avute de ministrul Toma Petcu cu conducerea ANRE s-a decis ca reglementatorul să realizeze o analiză și să propună eventuale metode de intervenție în piață, potrivit comunicatului transmis de minister.

Totodată, Ministerul Energiei spune că a transmis spre analiză către Consiliul Concurenței semnale primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producătorii de energie din România.

În comunicat se mai precizează că Ministerul Energiei va demara o analiză privind cauzele producției scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obișnuit. Analiza își propune să verifice dacă producția Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor, transmit reprezentanții ministerului.

La solicitarea ministerului, autoritățile cu responsabilități de monitorizare și supraveghere au transmis informări despre evoluția pieței de energie electrică. În baza acestora, situația actuală este explicată de reprezentanții ministerului prin enumerarea următorilor factori locali și regionali:

  • creșterea consumurilor de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7500 – 8000 MW, cu peste 1000 MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut;
  • prețuri similare în regiune;
  • asigurarea consumului intern cu producători mai scumpi (cărbune și gaze);
  • aport infim în sistem al energiei eoliene. În comunicat se face precizarea că, în urmă cu o săptămână, când producția de energie eoliană era semnificativ mai mare, prețul energiei pe bursă a scăzut drastic;
  • contractele de achiziție de energie ale distribuitorilor au expirat. În acest moment, distribuitorii și-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creșterea cererii;
  • termocentrală operată de o companiei privată (Brazi a OMV Petrom) la jumătate din capacitatea de funcționare;
  • lipsa investițiilor în modernizări, retehnologizări și a punerii în funcțiune de noi capacități de producere a energiei. Sunt date ca exemplu centralele de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară.

În final, în comunicat se face precizarea că România este în continuare erxportator net de energie, nivelul exporturilor din primul semestru fiind cu 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Reprezentanții Ministerului Energiei dau asigurări că România are capacitatea să-și asigure fără probleme consumul intern din producție proprie.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu: Este important şi ca autoritătile să clarifice dacă împartăşesc această îngrijorare sau o văd, mai degraba, ca o oportunitate pentru creşterea profiturilor companiilor de stat care se pot transforma apoi în venituri la bugetul de stat.

“Prețurile pe bursa de energie continuă să fie la un nivel foarte ingrijorător. Lucrurile se întamplă într-un context: producţie hidro şi eolian la un nivel scazut, cantităţi care merg în contracte la export, o piaţă pentru ziua de maine nesustenabil de mare, o transparenţă extremă care a inceput sa produca efecte negative”, semnalează pe pagina sa de facebook fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, referindu-se la prețurile înregistrate ieri pe PZU. Actorii pieței de energie, specialiștii sunt îngrijorați: curg comentariile pe paginile de socializare și în presă. La ANRE, specialiștii au luat în discuție această situație, a creșterii excesive a prețului…vom vedea ce măsuri vor anunța!

“E rău şi că lipsesc mecanisme de hedging care să elimine din riscurile de volatilitate.Este important şi ca autoritătile să clarifice dacă împartăşesc această îngrijorare sau o văd, mai degraba, ca o oportunitate pentru creşterea profiturilor companiilor de stat care se pot transforma apoi în venituri la bugetul de stat. De asemenea, este important ca din punctul de vedere al legislaţiei de concurenţă să nu existe derapaje de la lege”, a  opinat Nicolescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.