Comisia Europeană a lansat Academia solară europeană pentru formarea a 100.000 de lucrători din lanțul valoric al energiei solare fotovoltaice

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Semnal, Solar, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Comisia Europeană a lansat Academia solară europeană pentru formarea a 100.000 de lucrători din lanțul valoric al energiei solare fotovoltaice

Comisia Europeană a lansat Academia solară europeană, ce își propune să formeze 100.000 de lucrători din lanțul valoric solar fotovoltaic în următorii trei ani pentru a aborda lacunele actuale în materie de forță de muncă și de competențe din acest sector.

Este prima dintr-o serie de academii ale UE care urmează să fie înființate în temeiul Regulamentului privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete ( NZIA) și care dețin competențele necesare de-a lungul lanțurilor valorice ale tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete. Rolul academiilor NZIA este de a dezvolta conținut și programe de învățare împreună cu industria, pentru a se asigura că există suficiente competențe și forță de muncă în lanțul valoric.

Se estimează că numai în sectorul producției de energie solară fotovoltaică (PV) vor fi necesari aproximativ 66,000 de lucrători calificați până în 2030 pentru ca UE să își îndeplinească obiectivele ambițioase privind energia din surse regenerabile, asigurând în același timp competitivitatea industrială.

Urmând modelul de succes al Academiei europene pentru baterii, lansat în 2022 pentru lanțul valoric al bateriilor, Academia solară va concepe conținut educațional, împreună cu industria și cu părțile relevante din lanțul valoric al energiei solare fotovoltaice. Academia solară va elabora, de asemenea, certificate de învățare, care vor certifica competențele dobândite de oameni în cadrul cursurilor sale de formare, stimulând astfel și mobilitatea forței de muncă în cadrul pieței unice. Implementarea programelor se realizează prin intermediul partenerilor locali. Aceștia pot fi furnizori de formare profesională și educațională (EFP), întreprinderi, universități sau alți furnizori de educație și formare cu care Academia semnează un contract pentru a-și pune în aplicare programele, se precizează într-un comunicat al Comisiei.

Sprijinul acordat de CE pentru lansarea Academiei solare europene este de 9 de milioane EUR din Programul privind piața unică. Proiectul va fi pus în aplicare de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) prin intermediul Comunității sale de cunoaștere și inovare, EIT Innoenergy.

„Stimularea producției de energie solară fotovoltaică în Europa este vitală pentru securitatea energetică, competitivitate și reziliență. Lansarea de astăzi a Academiei solare dovedește angajamentul Comisiei de a reduce emisiile, creând în același timp locuri de muncă de calitate în UE. Lansarea Academiei chiar înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete va contribui la abordarea lacunelor urgente în materie de competențe din sectorul energiei solare fotovoltaice din Europa – aproximativ 66,000 de lucrători doar pentru producție – și la formarea unei noi generații de lucrători pentru industria noastră solară, în conformitate cu obiectivul nostru de a produce până în 2030 cel puțin 40 % din nevoile noastre tehnologice care contribuie la obiectivul zero emisii nete”, a declarat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

 „Energia solară se află în centrul tranziției noastre energetice în Europa, având potențialul de a crea mii de locuri de muncă pe întregul continent, în toate etapele lanțului industrial de aprovizionare, de la proiectare până la producție, instalare și întreținere. Academia care contribuie la obiectivul zero emisii nete creată de Comisie va ajuta lucrătorii noștri europeni să profite de această oportunitate interesantă și va oferi sprijin suplimentar pentru îndeplinirea obiectivelor noastre ambițioase REPowerEU”, a afirmat Kadri Simson, comisar pentru energie.

În temeiul Directivei revizuite privind energia din surse regenerabile, UE are un obiectiv de 43,5 % pentru ponderea energiei din surse regenerabile până în 2030, cu ambiția de a atinge 45 %. Ca parte a planului REPowerEU, în mai 2022, Comisia a adoptat o strategie a UE privind energia solară care vizează atingerea unei capacități solare fotovoltaice de peste 320 GW până în 2025 și de aproape 600 GW până în 2030.

Pentru a stimula producția de tehnologii cu zero emisii nete în Europa, în sprijinul tranziției către o energie curată, UE a introdus Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete (NZIA). Obiectivul este de a crea condiții mai bune pentru a institui proiecte care contribuie la obiectivul zero emisii nete în Europa și pentru a atrage investiții, cu scopul ca capacitatea globală strategică de producție de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete a Uniunii să se apropie sau să atingă cel puțin 40 % din nevoile de implementare ale Uniunii până în 2030.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *