Comitetul de reglementare ANRE a aprobat retragerea licenţei de furnizare a gazelor naturale societăţii Tulcea Gaz. 15.000 de clienți, preluați de Engie, care nu mai vrea să fie FUI

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Comitetul de reglementare ANRE a aprobat retragerea licenţei de furnizare a gazelor naturale societăţii Tulcea Gaz. 15.000 de clienți, preluați de Engie, care nu mai vrea să fie FUI

Comitetul de reglementare ANRE a aprobat, în ședința din 17 noiembrie, retragerea licenţei nr. 1842 de furnizare a gazelor naturale societăţii Tulcea Gaz.

Cei peste 15.000 de clienţi ai societăţii au fost preluaţi, începând cu data de 8 noiembrie, de Engie România, în calitate de furnizor de ultimă instanţă (FUI), potrivit unui anunț al Tulcea Gaz.

Potrivit presei locale, Tulcea Gaz  a afișat anunțul la intrarea în clădirea societății și pe site:„ Vă informăm că începând cu data de 08.11.2021, locurile de consum ale clienţilor finali din portofoliul societăţii vor fi preluate de Engie România SĂ, în calitate de FUI, desemnat de ANRE. Pe tot parcursul procedurii de preluare, furnizarea gazelor naturale va fi asigurată de Engie România SĂ, conform prevederilor Ordinului ANRE 173/2020”.

 “Contravaloarea gazelor naturale ce trebuiau plătite în avans s-a triplat, societatea fiind în imposibilitate de a asigura aceste resurse financiare în perioada imediat următoare. Pentru a evita o întrerupere a furnizării de gaze pentru clienții noștri s-a optat pentru soluția desemnării unui furnizor de ultima instanță”, au explicat reprezentanții Tulcea Gaz pentru Profit.ro

Surse din piață susțin că mai mulți furnizori sunt în situația Tulcea Gaz, care doresc să renunțe la activitatea de livrare a gazelor către consumatori din cauza exploziei preţurilor. ANRE susține, într-un document public, că este o situație fără precedent pe piața gazelor naturale din România și că într-o perioadă foarte scurtă, de doar 2 luni calendaristice, un număr de aproximativ 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI. Mai mulți furnizori au cerut retragerea/suspendarea licențelor, iar Engie România vrea să renunțe la statutul de FUI. În contextual dat, ANRE ia măsuri urgente pentru asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale a consumatorilor. Potrivit unui Proiect de Ordin ANRE de modificare a Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, un furnizor poate renunţa la statutul de FUI doar în situaţia în care lista FUI desemnaţi conţine cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali este de minimum 70%. De asemenea, a fost modificat termenul în care furnizorul poate transmite la ANRE o notificare prin care îşi exprimă intenţia de a renunţa la statutul de FUI, respectiv, de la 45 zile la 60 zile înaintea datei de la care acesta doreşte să renunţe.

Claudiu Dumbrăveanu, Director General în cadrul ANRE, a transmis un mesaj pentru FUI: ANRE are dreptul să impună obligații de serviciu public de orice natură furnizorilor pentru a nu se periclita alimentarea clienților cu gaze naturale și energie electrică.

“Autoritatea trebuie să se asigure că niciun client nu va rămane nealimentat în lipsă de furnizori. Acesta este motivul pentru care am venit cu restricții. Nu impunem limitări de preț, nu vrem procese cu furnizorii, care nu au motiv să ne dea în judecată, nu le îngrădim costurile, veniturile. Suntem relaxați din acest punct de vedere” , a precizat Claudiu Dumbrăveanu, Director General în cadrul ANRE, la conferința Focus Energetic.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/claudiu-dumbraveanu-director-general-mesaj-pentru-fui-anre-are-dreptul-sa-impuna-obligatii-de-serviciu-public-de-orice-natura-furnizorilor-pentru-a-nu-se-periclita-alimentarea-clientilor-cu-gaze-n/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.