Concluzia conferinței CNR-CME: Avem nevoie de acțiuni, nu de argumente; orice criză se poate transforma într-o oportunitate care trebuie analizată și pusă în practică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Concluzia conferinței CNR-CME: Avem nevoie de acțiuni, nu de argumente; orice criză se poate transforma într-o oportunitate care trebuie analizată și pusă în practică

“Avem nevoie de acțiuni, nu de argumente; orice criză se poate transforma într-o oportunitate care trebuie analizată și pusă în practică. Să acționăm acum, iar colaborarea între entități este foarte importantă!”, este concluzia Conferinței „Modelul de piață în domeniul energiei electrice: funcţionalitate și posibile amendamente”, organizată de CNR-CME și Electrica Furnizare, în parteneriat cu AFEER, ACUE, HENRO și IRE.

Dumbrăveanu, ANRE: Rezolvarea deficitului de energie electrică și a prețurilor ridicate se realizează prin găsirea căilor de stimulare a investiților

„Modelul de piață al energiei electrice este unul implementat în 2012, rigid, un model cu multe restricții, în care nu era permisă tranzactionarea negociată direct, care nu permitea încheierea de PPA-uri, un model de piață în care nu se puteau tranzacționa decât produse standardizate, un model de piață din care lipseau produsele de hedging și moderne de profilare, produsele futures derivate. A fost acordată doar o singură licență pentru operatorul pieței de energie electrică, fapt care a dus la dispariția concurenței pe acest segmen. Și,  toate acestea unde au dus? Au dus la lipsa investițiilor, la descurajarea investitorilor, la împingerea tranzacționării către piața spot”, a arătat Claudiu Dumbrăveanu, director general, Direcția de Piață de Energie și Prețuri în cadrul ANRE.

În opinia lui, rezolvarea deficitului de energie electrică și a prețurilor ridicate se realizează nu neapărat printr-un nou model de piață, ci prin găsirea căilor de stimulare a investiților. Dumbrăveanu a subliniat trei aspecte: flexibilitatea rețelei electrice trebuie crescută în funcție de capacitatea Sistemului Energetic Național, realizarea interconectării sistemului electroenergetic românesc cu sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii  Moldova și îmbunatațirea colaborării între Operatorul de Transport și de Sistem  (OTS) și Operatorul Sistemului de Distribuție (ODS).

Binig, Enel: „Cheltuielile cu CPT-ul depășesc bugetul pentru întreaga activitate a operatorilor de distribuție. Ne îndreptăm către incapacitate de plată”

Trei provocări importante au fost remarcate pentru OD-uri, după cum urmează: reducerea CPT, măsurarea energiei electrice și integrarea la rețeaua electrică a producătorilor și consumatorilor de energie (prosumatorilor). „Avem nevoie de studii clare care să ne arate cum reușim să parcurgem perioada de tranziție energetică în condiții de stres, ce putem să ne asumăm și ce proiecte ar trebui să fie susținute. Este o obligație pentru toți specialiștii din sectorul energetic, să punem pe masă studii clare prin care să se definească un portofoliu de proiecte strategice pe care să le susținem printr-o modificare legislativă, care să facă posibilă accelerarea acestora”, a subliniat printre altele dna Corina Popescu, CEO Electrica.

Principala problemă pentru operatorii de distribuție energie electrică  o reprezintă asigurarea banilor pentru operare. „Cheltuielile cu CPT-ul depășesc bugetul pentru întreaga activitate. Ne îndreptăm către incapacitate de plată”, a atras atenția Valeriu Binig, director în cadrul ENEL. „Practic, operatorii de distribuție nu au cheltuielile pentru achiziționarea energiei necesare consumului propriu tehnologic acoperite în buget. Pentru acoperirea pierderilor din anul 2021, începând cu 1 aprilie 2022, tarifele de distribuție au crescut. Pentru anul 2022, nu este identificată sursa de finanțare posibilă (bugetul de stat, banii acționarilor sau banii consumatorilor)” ,a mai spus Binig.

Constantin Ștefan, Secretar de stat Ministerul Energiei: Trebuie continuate investițiile în capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile

„Ne confruntăm în prezent cu o criză energetică la care se adaugă și criza provocată de războiul din estul țării noastre. Ministerul Energiei își propune să vină în sprijinul consumatorilor casnici și noncasnici, prin adoptarea OUG nr. 27/18 martie 2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. Este nevoie să ne întoarcem privirea spre producătorii clasici de energie și, în acest scop, există deja un plan de reorganizare pe termen mediu la Complexul Energetic Oltenia, prin dezvoltarea a opt parcuri fotovoltaice in situ, prin diversificarea producției de energie electrică, respectiv dezvoltarea  unui bloc cu o putere instalată de 750 MW, a unui bloc energetic pe gaz la Ișalnița de 475 MW și un bloc de aproximativ 850 MW la Turceni, împreună cu Ișalnița”, a declarat, în deschiderea conferinței, Constantin Ștefan, secretar de stat la Ministerul Energiei. De asemenea, a mai menționat că trebuie continuate investițiile în capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile și că la Ministerul Energiei au fost inițiate demersurile pentru elaborarea Strategiei Naționale privind producerea energiei din hidrogen.

Speakerii au mai evidențiat următoarele aspecte:

  • Concentrarea producției de energie electrică într-o singură zonă (de exemplu, în România – zona Dobrogea) conduce la creșterea CPT-ului de aproximativ trei ori, pe baza condițiilor tehnice foarte clare trecute in studii;
  • La Operatorul de Transport și de Sistem, Transelectrica, există un program de înlocuire a unităților de transformare, ceea ce conduce la o scădere a consumului propriu tehnologic;
  • Există trei soluții de dezvoltare a proiectelor de Stocare de energie: Stocarea energiei ca o stocare independentă, Stocare „în spatele contorului” – ca o afacere internă a unui producator de energie din surse regenerabile (volatile) și stocarea la client;
  • Conform Regulamentului UE Nr. 943/2019 privind piața internă de energie electrică, piața de echilibrare nu mai este obligatorie

Conferința „Modelul de piață în domeniul energiei electrice: funcţionalitate și posibile amendamente” s-a desfășurat în contextul diverselor crize care au impactat atât societatea românească în ultimii ani, cât și domeniul piețelor de energie electrică. Cauzele acestor crize sunt multiple, pornind de la însăși structura sectorului energetic, până la dezechilibrul accentuat al ofertei față de cerere, la care se adaugă noi restricții de dezvoltare impuse de țintele ambițioase ale Uniunii Europene. Imperfecțiunile se traduc în semnale de preț care au devenit imposibil de suportat de către consumatorul mediu, cu atât mai mult de către consumatorul vulnerabil. Este, deci, evident că este momentul unei analize lucide a actualei situații și a stabilirii unor măsuri adecvate.

Conferința și-a propus realizarea unei analize corecte a piețelor de energie electrică și identificarea unor direcții și măsuri pe termen scurt, mediu și lung de îmbunătățire a actualei situații. Soluțiile pentru creşterea funcţionalităţii pieţelor de energie electrică în condiţiile unei complexități sporite a sistemului energetic, a interconectării pieţelor de energie electrică, a influenţei acţiunilor externe, precum și evaluarea riscului pe piaţa de energie electrică au fost de asemenea dezbătute.

La eveniment au participat factori de decizie din partea Autorităților centrale  (Ministerul Energiei și ANRE), ai operatorilor din sectorul energetic (CEZ, ENEL, Electrica, Transelectrica), ai asociațiilor profesionale     (CNR-CME, IRE, AFEER, HENRO, RWA), precum și reprezentanți ai mediului academic (UPB).

În cadrul conferinței, au fost avansate o serie de direcții și măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru îmbunătățirea actualei situații și au fost propuse soluții pentru creșterea funcționalității pieţelor de energie electrică în condiţiile complexității sporite a sistemului energetic, a interconectării pieţelor de energie electrică și a influenţei acţiunilor externe. Evaluarea riscului de piață a fost de asemenea abordat.

Un material informativ cu concluziile conferinței va fi redactat și transmis autorităților pentru o mai bună informare privind modelul de piață în domeniul energiei electrice din România, anunță Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.