Conducerea Electrica cere aprobarea acționarilor pentru înființarea Fundației Electrica și a unei “filiale agile” – Electrica Producție Energie

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conducerea Electrica cere aprobarea acționarilor pentru înființarea Fundației Electrica și a unei “filiale agile” – Electrica Producție Energie
  • De fundație se va ocupa Mădălina Dobrovolschi, fost jurnalist și fost purtător de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis
  • Firma de producție energie va fi condusă de un consiliu de administrație cu posibilitatea delegării atribuțiilor către directorul general și ceilalți directori executivi

Electrica vrea să înființeze o fundație și o societate de producție energie. Se cere aprobarea acționarilor, în ședința AGA din 11 august 2021, pentru infiintarea Fundatiei Electrica și Electrica Producție Energie.

Fondatorii Fundației Electrica sunt Electrica și Electrica Serv. Se evidențiază un  potential major pentru imaginea companiei, coerența și intervenția strategică în societate prin reunirea acțiunilor de filantropie corporativă în structura unui singur organism, prezintă conducerea Electrica. Printre obiectivele fundației, se enumeră:

  • să desfășoare și susțină proiecte în educație/învățământ, sănătate, mediul înconjurător, cultural, artistic, umanitar, sport, voluntariat, servicii sociale etc;
  • să contribuie la modernizarea serviciilor medicale și accesul la servicii medicale de calitate;
  • să acorde sprijin financiar pentru diverse cauze, în special medicale, pentru cerecetare și inovare, în special în domeniul energetic etc.

Coordonatorul acestei fundații este Mădălina Dobrovolschi, fost jurnalist și fost purtător de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. Dobrovolschi a precizat pentru Economedia că va deține funcția de senior consultant al managerului Corina Popescu, funcție pe care a ocupat-o prin concurs. „Pe mine mă pasionează de foarte mulți ani, îmi doream foarte mult să îmi completez sufletește cariera cu o chestiune din asta. Aveam demult în plan o serie de acțiuni filantropice și dorința mea s-a intersectat cu planurile Corinei Popescu de la Electrica. E visul ei de mulți ani să facă o fundație la Electrica. Din păcate, lucrurile stagnau acolo, nu se mișcase nimic de vreo 4 ani. Așa că a contactat pe cineva din piață – care am fost eu – să se ocupe de treaba asta. Sunt acolo de două luni. Am trecut printr-un concurs, ca orice angajat al companiei. Sunt senior consultant al managerului, sunt consultantul Corinei Popescu în zona de comunicare și zona asta de CSR – corporate social responsibility. Derulez activități de comunicare în zona de CSR. Practic ajut compania să șlefuiască procesul de comunicare. Toate recomandările mele au venit în zona de CSR”, a precizat Mădălina Dobrovolschi pentru Economedia.

În aceeași ședință AGA, acționarii sunt solicitați să aprobe și înființarea unei filiale a  Electrica pentru dezvoltarea și operarea de capacități de productie de energie electrică, denumită Electrica Producție Energie S.A. Filiala va fi organizată ca societate pe acțiuni, în care Electrica va deține un procent de 99,9920% din capitalul social și Electrica Serv un procent de 0,0080% din capitalul social.

Electrica și-a propus dezvoltarea unui portofoliu de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile (eolian și fotovoltaic) cu o capacitate cumulată de 400 MW, în paralel cu capacități de stocare de energie electrică cu o capacitate instalată de până la 100 MW, se precizează în documentul ce va fi prezentat acționarilor.

Având în vedere interesul crescut pentru proiecte de capacități de generare de energie regenerabilă (noi sau existente) din ultima vreme, generat de modificarea cadrului legislativ care permite acum încheierea de contracte negociate direct pe termen lung, deschizând astfel drumul către o finanțare mai facilă a proiectelor, sumele oferite ating sau depășesc pragurile maxime istorice pentru MW-ul instalat, indiferent de tehnologia utilizată. Astfel, este vital ca Electrica să își asigure o agilitate crescută, comparabilă cu concurența, agilitate care să permită valorificarea optimă a oportunităților pe care compania a reușit să le atragă. Astfel, pentru a putea derula proiectele curente, cu efecte benefice pe termen mediu și lung asupra poziționării grupului Electrica pe piața de energie, în contextul în care aceasta cunoaște transformări profunde și rapide, propunerea managementului executiv este de a crea o filială agilă a Electrica SA, se specifică în același document.

Filiala Electrica se va ocupa de achiziția și dezvoltarea proiectelor, respectiv de operarea parcurilor de generare de energie, cumulate cu dezvoltarea și operarea soluțiilor de stocare independente pe care compania intenționează să le dezvolte în viitorul apropiat.

Societatea va fi condusă de un consiliu de administrație format din cinci membri cu posibilitatea delegării atribuțiilor către directorul general și ceilalți directori executivi. Membrii nominalizați pentru Consiliul de Administrație sunt: Georgeta-Corina Popescu, Mihai Darie, Maria-Cristina Manda, Bibiana Constantin și Cătălina Popa.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *