Conferința anuală AFEER: Liberalizarea, un proces cu reale avantaje pentru consumatori, care din păcate a fost asociat cu creșterea continuă a prețurilor

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Evenimente, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conferința anuală AFEER: Liberalizarea, un proces cu reale avantaje pentru consumatori, care din păcate a fost asociat cu creșterea continuă a prețurilor
  • ANRE anunță schimbări în legislația secundară pentru introducerea unui model de piață atât pe piața de energie electrică, cât și pe piața de gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE va dezvolta legislația secundară, pentru introducerea unui model de piață atât pe piața de energie electrică, cât și pe piața de gaze naturale, a anunțat Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la Conferința anuală AFEER, cu tema: “Liberalizarea, la final? Efecte și provocări”.

În prezent, la ANRE se lucrează la procesul de licitație pentru achiziția de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanță pentru primul trimestru al anului 2018. Nu putem să trecem cu vederea că dacă analizăm doar acel comparator de prețuri care există pe site-ul ANRE, atât pentru energie, cât și pentru gazul natural, vedem că sunt deja zeci de furnizori dispuși să vină spre consumatorii casnici și reușesc să oferteze sub prețurile furnizorilor de ultimă instanță, a sesizat vicepreședintele Autorității. “Cred că premisele unei concurențe sănătoase sunt create în piață. Vom îmbunătăți comparatorul de prețuri”, a mai spus Nagy-Bege.

La inițiativa președintelui Dumitru Chiriță, ANRE urmează să introducă în piață testele de stres.”Liberalizarea pieței de energie rămâne o temă de maximă importanță, ce trebuie să asigure dezvoltarea unei competiții reale și corecte și, totodată, să vină la pachet cu pârghii adecvate pentru asigurarea continuității în alimentarea cu energie și de servicii mai bune pentru consumatorii care suportă în cele din urmă costurile facturii. Anul acesta ne-am confruntat cu situații neobișnuite apărute pe piața de energie care au avut un impact asupra întregului sector energetic românesc și care au evidențiat o serie de vulnerabilități în funcționarea întregului model de piață. Introducerea în piață a unor teste de stres pentru a vedea modul în care piața reacționează în diferite situații reprezintă un instrument necesar și important de evaluare a performanței furnizorilor, dar și de avertizare la apariția unor eventuale elemente de risc, astfel încât consumatorul final să fie protejat”, a spus Zoltan Nagy-Bege. În opinia sa, problemele apărute în acest an pe piața de energie din România au fost create atât de lipsa capacităților de producție, cât și de lipsa de energie.

Ion Lungu, Președinte AFEER: Principala provocarea furnizorilor este legată de procesul de digitalizare, privită prin efectele și avantajele pe care le aduce consumatorului

Liberalizarea pieței de energie, care se încheie legal la sfârșitul acestui an, este un proces cu reale avantaje pentru consumatori, dar din păcate acesta a fost asociat cu creșterea continuă a prețurilor, a declarat, la rândul său, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu.”Ne-am pus problema dacă suntem la finalul procesului de liberalizare. Au apărut o serie de întrebări: A fost totul bine?, Va fi totul bine? Trebuie să spunem că acest proces se desfășoară într-o piață extrem de competitivă. Scopul furnizorilor este satisfacerea cerințelor și nevoilor consumatorilor. De multe ori furnizorii, fiind interfața procesului de distribuție, transport, sunt dispuși și preluării unor acțiuni care reprezintă nemulțumiri legate de rețea, de comunicare etc. Misiunea noastră nu este ușoară, dar nu am putea spune că nu este și plăcută. Efectele pozitive ale liberalizării sunt nete și oferă consumatorului posibilitatea de a alege. Din păcate, liberalizarea a fost asociată cu creșterea continuă a prețurilor. Noi considerăm că cel puțin în ultimii patru ani am avut o scădere constantă a prețurilor, iar creșterile din 2017 au fost determinate de evoluția piețelor din jur”, a spus Lungu. Potrivit acestuia, principala provocare este legată de procesul de digitalizare, privită prin efectele și avantajele pe care le aduce consumatorului.

Președintele AFER s-a referit la problemele anului, generate de evoluția prețurilor din piață. “A fost un an în care furnizorii au fost loviți din plin: unii au intrat în insolvență, alții care și-au declarat falimentul sau care și-au închis activitatea. Am identificat cinci posibile răspunsuri la problemele existente. Primul ar fi legat de faptul că ne desfășurăm activitatea într-o piață extrem de competitivă atât pe engros, cât și pe piața de retail. Al doilea lucru ar fi legat de faptul că există o piață în care, din dorința de a supraviețui, furnizorii au fost obligați să-și asume unele riscuri poate uneori foarte mari. Al treilea element ar fi o diferență fundamentală între piața engros și o piață la consumatorii finali extrem de flexibilă. Al patrulea lucru ar fi o diferență care sigur reprezintă o opțiune europeană în care consumatorii au dreptul de a-și schimba furnizorul cu un simplu preaviz cu 21 de zile înainte de expirarea contractului, chiar dacă au datorii la acel furnizor. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere faptul că finanțarea activității din domeniul energiei a suferit foarte mult în ultima perioadă, din cauză că băncile au considerat această activitate extrem de riscantă. Acesta a reprezentat un lucru extrem de neplăcut pentru unii dintre furnizorii care au intrat în insolvență sau au dat faliment”, a explicat Ion Lungu.

Corina Popescu, CEO Transelectrica: Noi provocări în viitor.  Analizele de pe piața de energie din România nu se vor mai face la nivel național, ci la nivel regional

Corina Popescu, CEO Transelectrica, a prezentat celor peste 100 participanți la Conferința AFEER noile provocări pentru piața de energie din România. Analizele de pe piața de energie din România nu se vor mai face la nivel național, ci la nivel regional, a punctat aceasta.

„Cred că e momentul în care ar trebui să facem cumva o analiză a ceea ce a fost bun și nu pot să spun că ceva a fost greșit. În viitor, ne așteaptă provocări noi. Anul acesta, probabil luna aceasta, se va publica și ultimul cod de rețea, cel referitor la piața de echilibrare și la servicii de sistem. Provocările noi sunt aduse de pachetul Clean Energy, care, probabil la începutul anului viitor, va fi transmis către Parlamentul European și va intra în dezbatere finală. Un pachet ce vine cu un concept nou pentru care ar trebui să ne pregătim. Noile provocări ar consta în faptul că acest concept de național se ridică la nivelul de concept regional. Deci, nu mai vorbim direct despre piața unică europeană, ci despre regionalizare. De la 1 ianuarie 2018, Transelectrica va trebui să înceapă să implementeze anumite condiționalități existente vizavi de regionalizare. Am semnat și facem parte dintr-un Regional Security Center, iar analizele nu se vor mai face la nivel național, ci cumva la nivel regional. Facem parte dintr-un centru regional din care fac parte țări puternice din Europa — Germania, Austria, Belgia, Franța, Italia”, a afirmat Corina Popescu.

La Conferința anuală a AFEER, InvesTenergy a fost Partener Media. Am urmărit prezentările din cadul ambelor sesiuni și vom reveni cu articole.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *