Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 20 milioane euro în 2019. Președintele Bogdan Chirițoiu reclamă presiune din partea politicului și agresivitate dinspre mediul de afaceri

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 20 milioane euro în 2019. Președintele Bogdan Chirițoiu reclamă presiune din partea politicului și agresivitate dinspre mediul de afaceri
  • La sfârşitul anului 2019, erau în derulare 32 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei

Presiune din partea politicului și agresivitate dinspre mediul de afaceri asupra Consiliului Concurenței. Președintele instituției, Bogdan Chiriţoiu, spune că a fost ameninţat chiar în biroul său de reprezentantul unei multinaţionale. “Ce mi se pare că a mers mai prost anul trecut este gradul de agresivitate pe care l-am întâlnit, presiunea mai mare pusă asupra instituţiei. Avem presiunea politică, care a fost clar mai intensă decât în alţi ani. Nu e ceva surprinzător, ne întristează, dar nu ne surprinde. Vedem o agresivitate şi din partea mediului de afaceri, fie că vorbim despre firmele mai vechi, cu năravuri din anii ’90, când au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament şi de la firme din industrii noi, ceea ce mi s-a părut ciudat”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres, cu ocazia prezentării activității Consiliului Concurenței pe anul trecut.

Potrivit Raportului de activitate, amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei  în 2019 au totalizat 96,43 milioane lei (20,3 milioane euro). Companiile au recunoscut 30% din aceste amenzi, potrivit raportului de activitate. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru abuz de poziţie dominantă – 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri. Din sectorul energetic,  compania Distrigaz Sud Reţele a fost amendată cu 17,65 milioane lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.  Cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) a fost amendată Premier Energy, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud, pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

Autoritatea de concurenţă a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, la sfârşitul anului 2019 fiind în derulare 32 de investigaţii. Au mai fost finalizate nouă anchete sectoriale/studii/ analize, în următoarele domeniile: sare deszăpezire, retail carburanţi, iluminat public, alimentare apă, ciment. La sfârşitul anului erau în derulare 17 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care şase au fost declanşate în 2019. În 2019 s-au desfăşurat nouă inspecţii inopinate la 44 de sedii şi puncte de lucru.

Consiliul Concurenţei a avut calitatea procesuală în 207 dosare privind concurenţa în 2019. Procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casație și Justiție favorabile Autorităţii de Concurenţă este 94%. Anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a menţinut 99% din valoarea totală a amenzilor contestate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.