Consiliul Concurenței a pus în dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociații

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Consiliul Concurenței a pus în dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociații
  • Bogdan Chiriţoiu,Preşedinte: Activitatea asociațiilor să se realizeze fără niciun fel de raportare la politica comercială a companiilor, în special în ceea ce priveşte preţurile

Consiliul Concurenței anunță că a elaborat cu scopul de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește conformarea cu normele din domeniul concurenței și de a oferi sfaturi practice în acest sens. Ghidul este în dezbatere publică, pe pagina web a instituției, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile.

Înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei dar, există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta, având în vedere interesele lor comune. Chiar dacă, aceste întâlniri sau discuţii au un scop legitim, acela de a îndeplini obiectivele  asociaţiei, nu trebuie să urmărească sau să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei, se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

„Rolul asociaţiilor profesionale este foarte important: ele trebuie să se implice şi să verifice respectarea riguroasă a regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu. Acest lucru trebuie să se realizeze, însă, fără niciun fel de raportare la politica comercială a companiilor, în special în ceea ce priveşte preţurile”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației. În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor Autorităţi de Concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii. De asemenea, documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Autoritatea de concurenţă reamintește că a publicat „Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă” , care abordează diferite aspecte ce ţin de comportamentul individual al companiilor în vederea evitării încălcării reglementărilor din domeniul concurenţei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *