Consiliul Concurenței avertizează: Sunt schimbări în economie care tind către o concentrare total nesănătoasă în domenii cheie, cum ar fi energia

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Consiliul Concurenței avertizează: Sunt schimbări în economie care tind către o concentrare total nesănătoasă în domenii cheie, cum ar fi energia

Consiliul Concurenței lucrează cu motoarele turate la maximum, iar instituția a început deja să își diversifice instrumentele pentru a face față schimbărilor din economie, care tind către o concentrare total nesănătoasă în domenii cheie, cum ar fi energia, retailul alimentar sau asigurările auto,  a declarat președintele Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.

Față de anul 2022, piața producerii și comercializării energiei electrice a înregistrat o creștere a presiunii concurențiale, se prezintă în Raportul Consiliului Concurenței privibd evoluția concurenței în sectoare cheie 2024. “În 2023, s-au înregistrat mai multe modificări ale cotelor de piață, respective reduceri pentru Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom și o creștere importantă pentru Hidroelectrica. La nivelul producției de energie electrică, pe baza datelor publicate de Transelectrica, se observă o reducere a consumului cu 5% față de 2022, ceea ce presupune o cerere în ușoară scădere. Cel mai probabil, profitabilitatea producătorilor s-a redus considerabil ca urmare a implementării, în România, a Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), prin intermediul căruia energia electrică s-a achiziționat într-un modreglementat, dar și a prețurilor încă ridicate ale certificatelor de CO2, care influențează semnificativ costurile producătorilor care au obligația de a achiziționa astfel de certificate”.

În contextul perpetuării crizei energetice, pe piața de furnizare a energiei,  se observă o scădere a presiunii concurențiale față de anul trecut, se precizează în raport. În anul 2023, s-a înregistrat o scădere a gradului de concentrare a pieței, ca urmare a continuării creșterii cotei Hidroelectrica, dar și ca urmare a altor modificări ale cotelor de piață. Din perspectiva pieței de retail, cererea este relativ stabilă, cu fluctuații sezoniere. În anul 2023, par să se fi accentuat ușor fluctuațiile, dat fiind că unii consumatori industriali și-au redus activitatea, așa cum rezultă și din datele publicate de ANRE, care indică o scădere cu 6% a consumului în regim concurențial.

Consiliul Concurenței: Implementarea MACEE și continuarea mecanismului de plafonare a prețului la consumatorii finali au influențat și piața furnizării, întrucât s-a atenuat asimetria costurilor furnizorilor de energie electrică, care au fost oricum lipsiți de motivația de a mai concura activ pentru atragerea de noi clienți. Acest fapt este dublat de reticența clienților în a face eforturi de schimbare a furnizorului de energie în contextul plafonării prețurilor.

Având în vedere scăderea prețurilor de achiziție a energiei electrice, profitabilitatea participanților la piață a crescut față de anul 2022, chiar dacă aceasta este probabil afectată de plățile întârziate datorate de stat furnizorilor de energie electrică pentru compensarea diferenței de preț suportate de aceștia.

Piața producției de gaze naturale rămâne foarte concentrată, fiind împărțită între cei doi mari producători, ale căror cote cumulate au crescut ușor față de anul anterior. Consumul de gaze naturale a continuat să scadă, deși într-un ritm mai lent comparativ cu anul precedent. În ceea ce privește piața furnizării de gaze naturale, continuarea măsurilor de plafonare și de compensare implementate nu a stimulat concurența între întreprinderile active, iar clienții nu au avut stimulente pentru a schimba furnizorul.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *