Consiliul Concurenței, priorități în 2023: Finalizarea a două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al DEER și Distribuție Energie Oltenia, analiza modului de conectare a noilor investiţii în regenerabile

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Consiliul Concurenței, priorități în 2023: Finalizarea a două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al DEER și Distribuție Energie Oltenia, analiza modului de conectare a noilor investiţii în regenerabile

Consiliul Concurenței  va finaliza, cu prioritate, în acest an, două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuție Energie Electrică România SA și Distribuție Energie Oltenia SA, pe piața distribuției de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori dețin licență de distribuție, a anunțat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„Anul acesta va fi un alt an dedicat ajutorului de stat, și mă refer atât la evaluarea măsurilor ce implică fonduri europene, cât și la finalizarea cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara. Vom finaliza o serie de investigații și ne vom continua eforturile de a supraveghea cu atenție deosebită sectoarele sensibile, cum sunt energia, produsele alimentare, serviciile financiare, iar in cazul în care constatăm încălcări ale legii, vom interveni și le vom sancționa”, a preizat Chirițoiu, cu ocazia prezentării activității instutuției în 2022 și a priorităților pentru 2023.

Totodată, Consiliul Concurenţei va extinde analiza pe piaţa de energie privind conectarea noilor investiţii în regenerabile.

„Ne vom extinde această analiză la conectarea noilor investiţii în regenerabile. Vin mulţi bani în energie şi e important ca aceşti bani să genereze investiţii care intră în sistemul energetic naţional. Şi atunci, şi la cererea Comisiei Europene, care a cerut tuturor statelor membre să accelereze procedurile administrative pentru aprobarea sau pentru intrarea în funcţiune a noilor investiţii în regenerabile, deci, ţinând cont şi de contextul european, ne uităm la zona asta. Ne uităm şi la procedurile administrative, cum se pot da autorizaţiile mai repede, dar ne uităm şi la modul în care cei care au reţele, asta înseamnă Transelectrica, Transgaz  sau reţelele mai mici, firme de distribuţie de electricitate şi de gaze, cum aprobă ei conectările la reţele pentru noile investiţii în regenerabile. Asta este una dintre priorităţile acestui an”, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

În ceea ce privește ajutorul de stat,  activitatea Consiliului Concurenței va fi intensă și în continuare, având în vedere, pe de-o parte, măsurile de sprijin pentru revenirea din criză (Fonduri europene, Fondul pentru Modernizare în domeniul Energetic), iar pe de altă parte, cazurile aflate în analiza Comisiei Europene:

▪ PNRR:

➢ Ajutor pentru Contracte pentru diferență.

➢ Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare.

▪ Proiectele REPowerEU – Suplimentar față de fondurile alocate PNRR, România a obținut în contextul Planului REPowerEU circa 1,4 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul energiei.

▪ Soluționarea cazurilor aflate în analiza CE: Banca Națională de Dezvoltare, CFR Marfă, Tarom, Compania Națională a Uranului, Complexul Energetic Hunedoara, Platforma multimodală Galați.

▪ Abordarea unor noi cazuri complexe: proiectele de investiții în domeniul energiei nucleare, modificarea planului de închidere de mine, cazuri individuale de ajutor regional pentru proiecte mari de investiții etc.

„Anul trecut ne-am concentrat eforturile, mai mult decât în alți ani, în domeniul ajutorului de stat, pentru a sprijini instituțiile să implementeze măsuri de sprijin care implică fonduri europene. Astfel, am evaluat măsuri de sprijin, din fonduri locale, naționale, europene, inclusive PNRR, de aproape 145 de miliarde lei, reprezentând o creștere de 250% față de 2021. Aceste eforturi au fost necesare pentru că banii trebuie să ajungă rapid în economie, să ajute la dezvoltarea mediului de afaceri și la crearea de locuri de muncă, mai bine plătite. Și în ceea ce privește activitatea „clasică” a instituției, am avut rezultate bune. Am autorizat un număr record de tranzacții, am declanșat investigații în domenii importante, precum cea care vizează piața monetară interbancară și am finalizat cazuri complexe, cum este cel care a implicat două piețe adiacente: asigurări și service-uri auto”, a declarat Bogdan Chirițoiu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *