Consultanții de la Emerton: Trebuie anulată plafonarea prețului la gaze. Protejați consumatorii vulnerabili!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Consultanții de la Emerton: Trebuie anulată plafonarea prețului la gaze. Protejați consumatorii vulnerabili!
  • Dereglementarea pieţei gazelor pentru clienţii casnici e inacceptabilă la nivel politic în lipsa unei scheme de protejare a consumatorilor vulnerabili

Anularea integrală a plafonării de către Guvern, prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, a preţului de vânzare la gazele naturale către consumatori, cu aplicarea unui mecanism de protecţie a consumatorilor de energie vulnerabili, este o condiţie a dezvoltării unei pieţe lichide şi profunde a gazelor naturale în România, se subliniază în studiul „Piaţa gazelor naturale din România: Cum garantăm securitatea şi competitivitatea sectorului”, realizat de compania de consultanţă în energie Emerton, la solicitarea Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG). Este necesară crearea şi implementarea unui program cuprinzător de combatere a sărăciei energetice, care să combine măsuri financiare, non-financiare şi de eficienţă energetică, în scopul asigurării unei protecţii durabile a consumatorilor vulnerabili de energie din România

Potrivit documentului, introducerea plafonului de preţ de 68 RON/MWh preconizează exacerbarea majorităţii obstacolelor existente şi generarea unor impacturi negative pe termen lung asupra sectorului gazelor naturale din România.

Consultantul Emerton pe energie Sebastien Zimmer a atras atenţia că efectul OUG 114 pe piaţa gazelor va fi creşterea dependenţei României de importurile de gaze naturale ruseşti prin Ucraina. El a apreciat că plafonarea preţului la gaze este o caracteristică a economiei centralizate. „Nu poţi combina avantajele pieţei liberalizate cu economia centralizată. Piaţa liberalizată e caracterizată, într-adevăr, de faptul că nu poţi controla preţurile, acestea sunt stabilite de cerere şi ofertă. Dacă vrei să controlezi preţul, obţii economie centralizată. Nu poate exista o variantă combinată între cele două, aşa ceva nu funcţionează. O variantă de mijloc între economia complet centralizată şi piaţa liberalizată nu merge. Pur şi simplu nu poţi combina cele două modele economice”, a spus Sebastien Zimmer.

Compania de consultanţă consideră că dereglementarea pieţei gazelor pentru clienţii casnici e inacceptabilă la nivel politic, din cauza lipsei unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor vulnerabili.„Pe de o parte, lichiditatea redusă de pe piaţa angro a gazelor naturale afectează în mod negativ întregul sector românesc al gazelor naturale, prin limitarea atractivităţii investiţiilor în producţia de gaze naturale şi generarea unui mediu slab concurenţial pe piaţa cu amănuntul. Pe de altă parte, în lipsa unei pieţe angro solide, mecanismele adoptate pentru acoperirea costului aprovizionării cu gaze naturale la tarifele reglementate sunt lipsite de transparenţă şi predictibilitate. Aceste incertitudini limitează masiv atractivitatea segmentului pentru posibilii noi actori pe această piaţă. În plus, lipsa unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor de energie vulnerabili subminează masiv acceptabilitatea politică a dereglementării pieţei cu amănuntul pentru clienţii casnici”, se precizează în document.

Realizatorii studiului avertizează că impunerea OUG 114 va provoca efecte nocive asupra securităţii aprovizionării cu gaze a clienţilor finali. „Cu toate că o astfel de măsură împiedică consumatorii casnici români să fie expuşi la posibile creşteri de preţuri în viitorul apropiat, punerea în aplicare a OUG nr. 114/2018 va exacerba în mod clar lipsa de lichidităţi de pe piaţa angro a gazelor naturale şi va genera efecte dăunătoare pe termen mediu şi lung asupra securităţii aprovizionării şi accesibilităţii financiare a clienţilor finali. De fapt, OUG nr. 114/2018 nu remediază deficienţele sistemice de pe piaţa românească a gazelor naturale, ci va continua să agraveze obstacolele care împiedică o dezvoltare eficientă şi echilibrată a sectorului. Simpla introducere a unui plafon de preţ încalcă din punct de vedere structural condiţiile care permit dezvoltarea unei pieţe atractive şi competitive pentru producători, comercianţi cu amănuntul şi consumatori”, se menţionează în studiu.

Consultanţii Emerton au propus un plan de acţiune pentru depăşirea obstacolelor introduse pe piaţa gazelor de OUG 114, plan care să includă următoarele trei direcţii:

  • garantarea accesibilităţii gazului natural pentru consumatorii finali români, prin creşterea concurenţei pe piaţa cu amănuntul a clienţilor casnici şi adaptarea nivelului de protecţie acordat consumatorilor vulnerabili;
  • îmbunătăţirea lichidităţii de pe piaţa angro prin dereglementarea completă a preţului cu amănuntul al gazelor naturale şi continuarea dezvoltării unui indice precis al preţurilor în România;
  • încurajarea investiţiilor în sectorul upstream şi îmbunătăţirea interconexiunilor între România şi piaţa gazelor naturale din UE.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *