Continuă restructurarea la Hidroelectrica! Sindicatul se opune și se judecă cu conducerea. Cât timp procesele sunt în derulare, angajații pierd creșterile salariale propuse de administrație

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Continuă restructurarea la Hidroelectrica! Sindicatul se opune și se judecă cu conducerea. Cât timp procesele sunt în derulare, angajații pierd creșterile salariale propuse de administrație

La Hidroelectrica, se continuă restructurarea și reorganizarea activității. Noile măsuri propuse de conducere au aprobarea Consiliului de Supraveghere, dar nu sunt agreate de sindicat, care anunță acțiuni de protest.

În ce constă restructurarea și reorganizarea și de ce sunt supărați sindicaliștii?! Se va desfiiința Compartimentul Administrare Parc Auto. Din cele 9 posturi, 4 șoferi vor fi concediați, urmând să primească salarii compensatorii și restul de personal va fi detașat, preluat de alte compartimente. În urma unei analize realizate pe parcursul a 4 luni, s-a constat că șoferii ce sunt vizați să plece au lucrat doar 40% din orele efective de muncă, fiind ineficienți. De precizat că, doar la București, 80 dintre salariații Hidroelectrica sunt  autorizati cu drept de conducere autovehicule, nefiind nevoie de alți conducători auto. De altfel, de luni bune, membrii Directoratului nu au șoferi personali așa cum era moda la Hidroelectrica înainte de insolvență sau cum se procedează în alte companii ale statului.

Se vor lua totodată măsuri de reorganizare  – un Department tehnic , care va avea în subordine 7 servicii, cu 80 de angajați, va fi condus de un manager care este în prezent șef al direcției tehnice din București. Acesta, cu noile responsabilități, va avea o creștere de salariu. Se consolidează Departamentul juridic, care are de gestionat, printre altele, 700 de procese ale companiei. Au fost înfiiințate 2 servicii – de litigii și consultanță internă, pentru a nu se mai apela la terți pentru care era nevoie de parcurgerea unei proceduri greoaie ce necesitau aprobări ale AGA și CS, potrivit unor surse autorizate, care susțin că o companie de talia Hidroelectrica are nevoie un Departament juridic solid, competent, precum și de o Direcție de investiții (se reorganizează și aceasta).

Concedierea a 4 șoferi și măsurile de reorganizare vizate,  pe lângă neonorarea solicitărilor de sindicale de creștere majoră a salariilor angajaților, au trezit nemulțumirea Hidrosind, care a recurs la procese și proteste. Aceleași surse precizează că sindicatul a acționat în Instanță conducerea companiei, contestând măsurile de restructurare/reorganizare și propunerile privind salarizarea angajaților. De ieri, este grevă japoneză, membrii sindicatului  purtând banderole pe braț pe toata durata programului de lucru și este anunțată pichetarea sediului Hidroelectrica în data de 19.04.2017. Situația creată de sindicat, date fiind procese în derulare, creează un blocaj la nivel de decizii, punând conducerea companiei în imposibilitatea de a acorda majorări de salarii angajaților până la verdictul Instanței.

Creșteri salariale: Ce cere sindicatul, care este oferta administrației

Surse din companie susțin că administrația a oferit creșteri salariale, după cum urmează: pentru toți salariații companiei – 6%, angajații din exploatare – 15%, în 2018 o majorare de 8% reprezentând participare la profitul din 2017. Se dorește, prin implementarea unui sistem de salarizare, proiectat de Mercer, bazat pe criterii de performanță, să se facă corecții salariale în sensul eliminării inegalităților pentru angajații din exploatare , astfel încât nimeni să nu piardă, susțin reprezentanți ai companiei.

Citește și: Cum vor șefii să mențină în Hidroelectrica cei mai buni angajați: corecții de clase și indexare salarii cu condiția implementării unui nou sistem de salarizare. Ce spune sindicatul, negocierile continuă

În proiectul de BVC prezentat sindicaliștilor  au fost cuprinse sumele necesare acordării de clase pentru eliminarea inechităților salariale,  precum și indexării ulterioare a salariilor cu 6%, conform propunerilor discutate în cadrul comsiei mixte administrație – sindicate. De asemenea, au fost prevăzute sumele necesare majorării valorii tichetelor de masa la 15 lei începând cu 01.05.201 și sumele pentru ajutoarele sociale.

După discuții/negocieri repetate, sindicatul  a respins oferta administrației, solicitând majorări salariale care ajung până la 80%, care să fie acordate și pentru perioada insolvenței când angajații și-au pierdut unele drepturi.  De partea Sindicatului, se dorește:  stabilirea unor trepte de salarizare unitare pe grupe de centrale/stații/baraje conform ierarhizarii centralelor, aducerea la clasa medie și treapta stabilita anterior a personalului de exploatare încadrat sub acest nivel de salarizare,aducerea la clasa medie pentru fiecare funcție a personalului TESA încadrat sub nivelul de salarizare respectiv.

În ultimii 2 ani, angajații Hidroelectrica au obținut o indexare de 12% a salariilor. Numărul de salariați din companie a scăzut cu 19%, de la 3692 la 3300, pe durata a 2 ani.

Cum nu s-a ajuns la o înțelegere în privința creșterilor salariale, cu bani de la membri, sindicatul a angajat avocați și se judecă acum cu conducerea companiei! Cât timp procesele sunt în derulare, angajații sunt cei care pierd că nu vor mai primi nici măcar creșterile salariale propuse de administrație.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *