Controverse pe noul sistem de salarizare la Hidroelectrica. Angajaţii cer să le fie plătite orele suplimentare pe 2015 şi să fie premiaţi

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Controverse pe noul sistem de salarizare la Hidroelectrica. Angajaţii cer să le fie plătite orele suplimentare pe 2015 şi să fie premiaţi

Sindicatul de la Hidroelectrica s-a adresat celor doi administratori: judiciar şi special ai companiei, Remus Borza şi Bogdan Stănescu, cu solicitarea expresă de a se plăti orele suplimentare efectuate de personalul de exploatare pentru anul 2015 şi, astfel, să se aplice prevederile din Contractul Colectiv de Muncă privind stimularea angajaţilor companiei. Totodată, se cere premierea salariaţilor din Hidroelectrica.

hidroelctricaDiscuţii pe această temă între administraţie şi sindicat au avut loc săptămâna trecută, ca urmare a finalizării simulărilor pentru noul sistem de salarizare ce se va aplica în cadrul Hidroelectrica. Sindicatul propune introducerea sporurilor în salariul de bază şi să se facă corecţii de clase, administratorii pun însă condiţii, respectiv reducerea unor posturi din normativul de personal de exploatare (un post la 5 centrale retehnologizate din UHE Slatina, 2 posturi la Porţile de Fier II, unul la Porţile de Fier I) sau aducerea la maxim trei posturi pentru toate centralele subterane.  Cum nu s-a ajuns la o înţelegere, discuţiile vor fi reluate după Paşte, susţin surse autorizate.

O decizie nu a fost luată nici în privinţa plăţii orelor suplimentare pentru 2015. Se aşteaptă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016 în şedinţa AGA din 26 aprilie, urmând ca o hotărâre să se ia în cadrul unei noi întâlniri administraţie – sindicate ce va avea loc în data de 9 mai.

Se solicită introducerea sporurilor şi adaosurilor în salariul de bază.

Un nou sistem de salarizare este implementat în cadrul Hidroelectrica de la începutul anului, creșterile salariale pentru toate categoriile de personal urmând a fi acordate funcție de performanță. După o evaluare a posturilor din cadrul societății, consultantul – firma Mercer a proiectat un model de salarizare, agreat de administrație, care nu este însă pe placul sindicatului, acesta considerând că nu aduce un câștig real angajaților, ci doar șefilor!

Ca urmare, sindicatele au venit cu propriile propuneri şi simulări la noul sistem de salarizare, cu scopul eliminării diferenţelor mari de trepte de salarizare între salariaţi care lucrează în condiţii identice şi ajustării diferenţelor mari de clase de salarizare între angajaţii încadraţi pe acelaşi post în aceeaşi centrală. Totodată, angajaţii se tem că vor pierde din sporuri şi adaosuri, motiv pentru care cer introducerea acestora în salariul de bază. Se iau în calcul sporuri de vechime, fidelitate, conducere, mobilitate, confidenţialitate, adaosuri de Paşte, Sf. Ilie, energie.

Potrivit noului sistem de salarizare, angajații Hidroelectrica vor avea asigurate doar unele sporuri/adaosuri în salariul de bază și va crește ecartul salarial între funcțiile/meseriile de execuție comparativ cu cele de conducere. În schimb, creșterile salariale se vor acorda doar dacă angajații vor avea performanțe, iar prima de vacanță nu va mai fi introdusă în salariul de bază.

Administratorul judiciar Remus Borza declara, anul trecut, că salariaţii companiei beneficiau de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii! Din 2016, bonusurile sub forma de premii se vor acorda pentru angajații cu functii de conducere, cât și pentru cei cu funcții de execuție în funcție de realizarea indicatorilor de performanță la nivelul întregii companii. Se vor mai acorda bonusuri pentru toți angajații companiei dacă participă la diverse concursuri organizate de Hidroelectrica, unde se remarcă cu idei valoroase, respectiv inițiative de reducere a costurilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *