Corina Popescu: Regenerabilele vor intra pe piață fără schemă suport în viitor

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Corina Popescu: Regenerabilele vor intra pe piață fără schemă suport în viitor

“Ministerul Energiei nu are în intenție definirea unei noi scheme suport începând cu 1 ianuarie 2017. Tehnologia evoluează rapid în domeniu, fapt care cred că va permite regenerabilelor să intre pe piață fără schemă suport în viitor”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la “Conferința Consiliul Concurenței – Realizări și perspective”, insistând asupra necesității ca statul să aibă propriile studii detaliate și bine documentate pe care să se bazeze.

Corina„Mi-aș dori ca pentru perioada următoare, dacă va mai fi cazul, să ținem cont de ceea ce s-a întâmplat acum, iar statul român, în cazul în care definește pe viitor scheme suport, să aibă propriile studii fundamentate, atât din perspectiva consumatorului final care plătește, cât și din cea a concurenței. Acestea sunt aspecte pe care noi, în momentul de față, le analizăm la Ministerul Energiei”, a spus oficialul Ministerului Energiei.

„Schema suport cu certificate verzi cred că este una dintre cele mai contestate scheme existente atât de către investitori care sunt beneficiari, cât și de consumatorii finali, cei care plătesc. Mi-aș dori să facem o analiză, să tragem niște concluzii la ceea ce s-a întâmplat, de care să ținem cont în viitor. Pe 31 decembrie 2016 intrarea în schema de suport pentru noi investiții se închide, însă ea urmează să producă efecte până în anul 2032”, a declarat Corina Popescu.

De asemenea, Secretarul de Stat a precizat că România a definit una dintre cele mai atractive scheme suport pentru producția de energie din surse regenerabile la nivel european. „Rezultatul a fost un boom comparabil cu cel imobiliar, în patru ani de zile am avut aproape 5.200 de MW putere instalată. Consumatorii au început să conteste sustenabilitatea acestei scheme și astfel au apărut modificări, chiar în timpul jocului, care i-au nemulțumit pe investitori. Astăzi, suntem într-o situație destul de stranie: toți investitorii care au venit în România contestă ceea ce se întâmplă; consumatorii se plâng și ei. Am ajuns în această situație pentru că atunci când am definit schema nu a existat o fundamentare solidă. Ar fi trebuit ca statul să aibă propriile studii făcute care să acopere cel puțin două segmente: o dată un studiu de impact care să arate cum impactează noua schemă suport concurența, și al doilea, dacă este o schemă suport plătită de consumatorul final, care este gradul de suportabilitate”, a precizat Corina Popescu, adăugând că, având aceste două elemente s-ar fi putut defini altfel dimensiunea acestei scheme suport.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *