Costurile rețelei de energie electrică se vor dubla până în 2050. ACER, mesaj cheie către autoritățile de reglementare din UE: Asigurați-vă că tarifele de rețea trimit semnale corecte de preț, optimizați utilizarea rețelei și mențineți costurile scăzute!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Costurile rețelei de energie electrică se vor dubla până în 2050. ACER, mesaj cheie către autoritățile de reglementare din UE: Asigurați-vă că tarifele de rețea trimit semnale corecte de preț, optimizați utilizarea rețelei și mențineți costurile scăzute!
  • ACER a publicat un nou raport privind metodologiile tarifare ale rețelei de energie electrică în UE

Pe măsură ce tranziția energetică avansează, se așteaptă ca și costurile rețelei de energie electrică să crească. Este posibil ca acestea să se dubleze până în 2050 și să reprezinte o parte mai mare din factura de energie electrică. Potrivit Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei, acest lucru necesită o „verificare a calității” periodică a metodologiilor tarifare de rețea de către autoritățile de reglementare. Asigurați-vă că tarifele de rețea trimit semnale corecte de preț, optimizați utilizarea rețelei și mențineți costurile de rețea scăzute, este mesajul cheie transmis de ACER autorităților de reglementare din țările UE, în noul raport privind metodologiile tarifare ale rețelei de energie electrică.

Acest raport analizează modul în care sunt stabilite tarifele de rețea în Uniunea Europeană și modul în care costurile rețelei sunt alocate diferiților utilizatori ai rețelei (producători, consumatori, instalații de baterii sau alți operatori de stocare). Raportul îmbunătățește transparența și comparabilitatea în stabilirea tarifelor rețelei de energie electrică și examinează și oferă perspective asupra diferitelor provocări tarifare cu care se confruntă autoritățile de reglementare în domeniul energiei.

Taxele de rețea finanțează exploatarea și modernizarea rețelei electrice. ACER a semnalat în mod repetat că, pentru competitivitatea UE, costurile rețelei trebuie să fie limitate, deoarece acestea sunt unul dintre principalii factori ai costurilor cu electricitatea.

Acțiunea numărul 1 din Planul Comisiei Europene (februarie 2025) este de a face prețurile la energie electrică mai accesibile. Raportul ACER privind practicile tarifare, care subliniază tarifele echitabile și care reflectă costurile pentru rețelele de energie electrică, este oportun, deoarece Comisia Europeană prezintă (T2 2025) un proiect de metodologii tarifare pentru tarifele de rețea pentru a stimula utilizarea flexibilității și investițiile în electrificare.

Alte mesaje cheie ale ACER, incluse în raportul menționat:

  • Limitarea creșterii costurilor rețelei este importantă pentru competitivitatea UE și pentru energia electrică accesibilă. Măsurile adecvate pentru viitor ar trebui să asigure că toți utilizatorii rețelei primesc semnale pentru flexibilitate și eficiență a sistemului, mai degrabă decât schimbarea nejustificată a costurilor între ele.
  • Tarifele de rețea ar trebui să reflecte costurile pentru a încuraja utilizatorii să își adapteze comportamentul. Împreună cu prețurile de piață, acestea oferă un semnal de preț combinat, influențând generarea de energie electrică și modelele de consum ale utilizatorilor. Două treimi din țările UE au făcut recent (sau intenționează să facă) revizuiri majore ale metodologiilor lor tarifare de rețea. Multe dintre aceste modificări se aliniază cu recomandările anterioare ale ACER (inclusiv creșterea utilizării tarifelor bazate pe energie electrică în conformitate cu principiul cost-cauzalitate, introducerea semnalelor de timp de utilizare și eliminarea reducerilor nejustificate).
  • Contextul sistemului de alimentare local contează. Nicio soluție universală nu poate fi găsită cu ușurință, Raportul ACER prezintă practici naționale selectate din care autoritățile de reglementare se pot inspira pentru a crește eficiența sistemului și a menține costurile rețelei electrice la un nivel scăzut, adaptându-le la nevoile locale.

ACER pune la dispoziție autorităților naționale de reglementare 10 principii pe care să le ia în considerare atunci când stabilesc sau aprobă următoarele metodologii de tarife de transport sau distribuție a energiei electrice. Acestea au ca scop: sporirea transparenței și comparabilității metodologiilor tarifare de rețea; asigurarea nediscriminarii intre utilizatorii retelei; să promoveze reflectivitatea costurilor și semnale eficiente de preț; şi încurajează implicarea părților interesate înainte de revizuiri majore de metodologie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *