Cresc pretențiile parlamentarilor! Șefii ANRE vor da raportul mai des și vor sesiza Parlamentul și Guvernul despre existența unor dezechilibre în piața de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Cresc pretențiile parlamentarilor! Șefii ANRE vor da raportul mai des și vor sesiza Parlamentul și Guvernul despre existența unor dezechilibre în piața de energie
  • Numirea membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, cu nominalizarea funcţiilor, să va face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei pentru Transporturi şi Energie a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcției/funcțiilor respective

Înainte de a intra în vacanță, aleșii poporului s-au ocupat, printre altele, de organizarea și funcționarea Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE. După audieri prelungite pe parcursul a aproape 2 ani, parlamentarii au completat în cele din urmă echipa de conducere a Autorității, cu un vicepreședinte și doi membri în Comitetul de Reglementare. Ca să nu se mai repete o astfel de situație, care afectează asigurarea funcționării și luării deciziilor de către reglementator pe piața de energie, la inițiativa unui senator PSD, Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE.

Deputații au aprobat astfel ca numirea membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, cu nominalizarea funcţiilor, să se facă la propunerea comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei pentru Transporturi şi Energie a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcției/funcțiilor respective. Tergiversarea numirilor peste un termen rezonabil conduce la perturbări serioase în activitatea reglementatorului pieței de energie, este motivația care a convins pe parlamentari.

Potrivit modificărilor aduse OUG 33, raportul anual de activitate al ANRE va fi analizat de patru comisii parlamentare (până acum au fost trei), și anume: Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Comisia pentru Transporturi şi Energie a Senatului, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului. Comisiile întocmesc şi adoptă un raport comun, care se prezintă celor două Camere ale Parlamentului.

Mai nou, la solicitarea comisiilor, ANRE va prezenta şi rapoarte specifice activităţii sale, precum şi un program de măsuri concrete pentru remedierea eventualelor lipsuri semnalate în aceste raporte specifice și/sau în raportul anual.

La inițiativa Comsiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, au fost introduce noi responsabilități pentru Comitetul de Reglementare al ANRE, care va îndeplini la termen prevederile legale de transpunere prin reglementări, decizii sau norme a prevederilor din actele normative. Totodată, va sesiza  Parlamentul și Guvernul despre existența unor dezechilibre în piața de energie din România și va informa cu privire la modificările legislației Uniunii Europene în domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, elaborând și prezentând propuneri în acest sens.

Comitetul de reglementare are și obligația de a elaborara sau modifica, după caz, legislația secundară ca urmare a modificărilor legislației sau regulamentelor din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale în plan european.

Tot la inițiativa Comsiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a fost introdusă o normă necesară pentru declanșarea procedurilor legale de revocare din funcție a membrilor Comitetului de Reglementare în condițiile legii pentru exercitarea funcției cu gravă neglijenţă care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelor și/sau piețelor de energie electrică, termică sau ale gazelor naturale, precum și pentru încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *