Cresc taxele miniere. ANRM a pus în consultare publică un proiect de HG privind reactualizarea acestora în funcție de rata inflației

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Cresc taxele miniere. ANRM a pus în consultare publică un proiect de HG privind reactualizarea acestora în funcție de rata inflației

Cresc taxele miniere. Agenția Națională pentru Resurse Minerale a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere prevăzute de Legea minelor nr.85/2003, în funcție de rata inflației, conducând la creșterea veniturilor la bugetul de stat.

În nota de fundamentare se precizează că s-a luat în calcul perioada decembrie 2018 – decembrie 2020, rata inflației fiind de 6,2%, valoare comunicată de Institutul Național de Statistică prin adresa nr.1513/10.02.2021.

Operatorii economici, titulari ai licențelor de explorare/exploatare și ai permiselor de prospecțiune/exploatare, sunt obligați să plătească către bugetul de stat următoarele taxe reactualizate:

  • o taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune, de380 lei/kilometri pătrați față de 358 lei/kilometri pătrați;
  • o taxă anuală pentru activitatea de explorare, care crește de la 1.431 lei/kilometri pătrați la 1.526lei/Kilometri pătrați;
  • o taxă anuală pentru activitatea de exploatare, de 38.150 lei/kilometri pătrați comparativ cu 35.923lei/kilometri pătrați cât se achită în prezent.

Prin intermediul acestui proiect de act normativ se urmărește  reactualizarea valorii taxelor miniere cuvenite statului român ca urmare a concesionării activităților miniere, astfel încât exploatarea acestor bunuri să realizeze echilibrul dintre diminuarea rezervelor, neregenerabile în cea mai mare parte, efortul investițional necesar punerii în valoare a acestora și beneficiile statului român, în calitate de proprietar, potrivit ANRM.

În ce privește taxa anuală pentru activitatea de explorare de 1.437 lei/kilometri pătrați, aceasta se dublează după 2 ani și devine de 5 ori mai mare după 4 ani.

ANRM a mai pregătit, în martie 2020, un proiect de HG pentru reactualizarea taxei miniere, însă din cauza pandemiei s-a întârziat foarte mult la ministerele avizatoare, astfel că proiectul nu a fost avizat și de Ministerul Finanțelor anul trecut, se specifică în documentul consultat de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *