Cristina Prună cere ANRE să clarifice dacă pregăteşte compensarea cantitativă a energiei produse şi consumate de prosumatori

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Regenerabile, Solar
Prima Pagina Actual Flux energetic Cristina Prună cere ANRE să clarifice dacă pregăteşte compensarea cantitativă a energiei produse şi consumate de prosumatori

Deputata USR, Cristina Prună, solicită ANRE să clarifice public dacă pregăteşte renunţarea la compensarea cantitativă a energiei produse şi consumate de prosumatori, fap ce ar îngropa sectorul prosumatorilor, una din puţinele componente ale sectorului energetic românesc care a performat în ultimii ani.

„ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceştia din propria producţie. Asta deşi nu a fost încă îndeplinită cerinţa legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România. Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregăteşte, de fapt, renunţarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc şi, de aici, pentru noi toţi”, declară deputata USR, Cristina Prună, vicepreşedinte Comisia pentru industrii şi servicii.

ANRE justifică noua măsură prin transpunerea Directivei (UE) 2019/944 privind normele pentru piaţa internă de energie electrică, dar prevederile directivei nu fac referire la obligativitatea introducerii unui al doilea contor în cazul prosumatorilor.

Potrivit Cristinei Prună, această obligativitate introdusă în România de ANRE reprezintă strict o interpretare excesivă a cadrului normativ european. „La fel ca în cazul taxei pe soare, noua obligativitate nu este în niciun fel impusă de legislaţia europeană. Aceasta aduce un plus de cost pe care îl vom plăti toţi în tarifele de distribuţie şi un plus de birocraţie şi impredictibilitate pentru prosumatori.

Din păcate, în loc să vină cu soluţii pentru stocare, pentru optimizarea funcţionării reţelelor, ANRE tot caută cum să pună beţe în roate prosumatorilor. Aici este, de fapt, problema, nu va câştiga nimeni de pe urma acestei măsuri, doar nişte băieţi care îşi vor umple iar buzunarele de pe urma instalării acestor contoare suplimentare. Nu se înţelege că acest sector trebuie susţinut în continuare şi că trebuie să existe predictibilitate legislativă, în loc ca guvernanţii să înceapă să pună pe butuci orice merge în această ţară, spune deputata Cristina Prună.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *