Cristina Prună: Soluția pentru criza prețurilor din piața de echilibrare este dezvoltarea de noi capacități de stocare, nu plafonare sau stare de alertă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Cristina Prună: Soluția pentru criza prețurilor din piața de echilibrare este dezvoltarea de noi capacități de stocare, nu plafonare sau stare de alertă

USR a cerut, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, adoptarea în sesiunea extraordinară convocată luni, 15 iulie, a proiectului USR de lege care ar contribui la rezolvarea crizei prețurilor din piața de echilibrare. Proiectul se află de jumătate de an pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar majoritatea PSD-PNL a respins, în mod cinic, cererea USR.

Solicitarea USR a venit în contextul în care prețurile la energie au explodat din nou, de data aceasta pe piața de echilibrare. Prețurile au atins valori extrem de ridicate, chiar și de 16.000 lei/mWh, ceea ce reprezintă un record la nivel european. Explicația vine din faptul că energia electrică nu merge să fie stocată vara la borcan și scoasă iarna din beci, astfel că energia cea mai scumpă este cea pe care nu o ai atunci când îți trebuie, precizează Cristina Prună, Vicepreședinta Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Guvernul PSD-PNL are în vedere să instituie stare de alertă temporară și plafonare a prețurilor pe piața de echilibrare pentru o perioadă de 3-6 luni. În schimb, proiectul USR vizează rezolvarea problemei prin impulsionarea dezvoltării infrastructurii de stocare a energiei electrice și de echilibrare a sistemului energetic național.

„Ministrul Sebastian Burduja și Guvernul Ciolacu nu au înțeles absolut nimic din recenta criză a prețurilor la energie. Soluția «magică» cu care vin de fiecare dată este să plafoneze prețurile, când soluția corectă este, de fapt, creșterea concurenței pe piață. Creează crize peste crize pe care, apoi, tot ei spun că încearcă să le rezolve. Soluția stă în încurajarea dezvoltării de noi capacități de stocare care să intre pe piața de echilibrare și să creeze concurență. Doar acest lucru se va reflecta în prețuri, nu scamatoriile pe care le fac o dată la 6 luni”, declară Cristina Prună.

Proiectul USR propune exceptarea de la plata tarifelor de transport și distribuție, certificate verzi și contribuție de cogenerare pentru energia extrasă din rețea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a rețelei. Astfel, facilităm ca aceste capacități să fie folosite de Transelectrica pe post de consumator dispecerizabil pentru echilibrarea rețelei.

„Majoritatea PSD-PNL își arată din nou lipsa de înțelegere și interes față de piața de energie din România. Este inadmisibil în condițiile în care am depus un proiect de lege încă din 2022 și am cerut în mod constant ca el să fie adoptat. Dacă nu vor să adopte proiectul pentru că vine de la USR, să îl copieze și să îl adopte cu numele lor pe el. Nu suntem orgolioși, vrem doar binele României”, a Cristina Prună.

Proiectul USR de lege are raport pozitiv din partea Comisiei de industrii și servicii și figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din decembrie 2023. Din păcate, PSD și PNL acționează concertat împotriva securității energetice și împotriva românilor și economiei românești. Este foarte bine știut că prețurile mari la energie afectează competitivitatea industriei mare consumatoare de energie din România, concluzionează Prună.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *