Cristina Șetran, OPCOM: ACER are puteri de investigare crescute prin REMIT II. Este autorizată să efectueze investigații directe și inspecții inopinate. Noi obligații de raportare pentru participanții la piață

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Info, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Cristina Șetran, OPCOM: ACER are puteri de investigare crescute prin REMIT II. Este autorizată să efectueze investigații directe și inspecții inopinate. Noi obligații de raportare pentru participanții la piață

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER are puteri de investigare crescute, transfrontaliere, prin REMIT II care modifică Regulamentul nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), a afirmat Cristina Șetran, Director General Adjunct OPCOM, în cadrul FOREN 2024.

În conformitate cu REMIT II, ACER este autorizată să efectueze inspecții la fața locului, inspecții inopinate, să solicite informații și să impună sancțiuni pentru aplicarea măsurilor de investigație. Șetran a spus că ACER, conform noului regulament, poate veni la nivelul statului membru atunci când comportamentul unor participanți la piață afectează cel puțin două state. Inspecțiile la fața locului ar urma să fie efectuate în strânsă coordonare și cooperare cu autoritățile naționale, în anumite condiții.

REMIT II ridică limita superioară a amenzilor prin stabilirea unor sume maxime pentru amenzi pe care un stat membru trebuie să le prevadă cel puțin pentru sancționarea unei încălcări. De exemplu, pentru manipularea pieței, autoritatea națională de reglementare poate impune unei persoane juridice o amendă de cel puțin 15% din cifra de afaceri totală anuală din exercițiul financiar precedent. În cazul unei persoane fizice pot fi aplicate amenzi de până la 5 milioane de euro.

Sursă foto: Financial Intelligence

REMIT II vine cu noi reguli privind integritatea și transparența pieței angro de energie, respectiv cu noi obligații de raportare din partea participanților la piață, a mai spus Cristina Șetran. Participanții la piață trebuie să utilizeze platforme online înregistrate și autorizate pentru a dezvălui informații privilegiate. Totodată, aceștia sunt obligați să dețină sisteme eficiente de control al riscurilor.

Potrivit reprezentanților OPCOM, cerința de a raporta evidențele tranzacțiilor pe piețele angro de energie, inclusiv a ordinelor de tranzacționare, face parte din cadrul de monitorizare instituit de REMIT pentru a detecta și descuraja abuzul de piață pe piețele angro de energie.

În prezent, în baza REMIT, în România se pot aplica amenzi între 5%-10% din cifra de afaceri pentru cazurile de tranzacționare în baza informațiilor privilegiate și de manipulare.

În aprilie 2024, ANRE a sancționat cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri  3 (trei) operatori economici din sectorul energiei electrice, respectiv o sumă de peste 18 milioane de lei. Sancțiunile s-au aplicat pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică. Măsură a fost luată în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

Regulamentul REMIT II este un regulament al UE de o importanță deosebită pentru integritatea și transparența pieței angro de energie.

REMIT II introduce o serie de modificări în normele care protejează piața angro de energie împotriva manipulării și utilizării neautorizate a informațiilor privilegiate. Acesta extinde domeniul de aplicare al entităților și al produselor energetice acoperite de legislația menționată mai sus, extinde obligațiile participanților la piață și ale altor părți și extinde definiția manipulării pieței și a informațiilor privilegiate. Competențele Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER) sunt, de asemenea, consolidate, la fel ca și cele ale autorităților naționale de reglementare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *