- Bogdan Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica, anunță implementarea unor proiecte LIFE privind creșterea gradului de conștientizare cu privire la responsabilitatea gestionării deșeurilor
Autoritățile arată preocupare pentru protecția mediului. La invitația Hidroelectrica, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și ministrul Energiei, Anton Anton s-au deplasat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru, Piatra Neamț), unde împreună cu reprezentanții producătorului de energie, ai Gărzii de Mediu și autorități locale au pus de o colaborare…
Grațiela Gavrilescu, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului, și Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, au semnat ieri, 9 august, un protocol de colaborare, al cărui scop îl reprezintă ”cooperarea în vederea identificării și aplicării soluțiilor optime pentru accelerarea proceselor dedicate domeniilor protecției mediului și energiei prin derularea unor proiecte specifice activităților de producere a energiei electrice în hidrocentrale, care să sprijine îmbunătățirea condițiilor de mediu, conservarea biodiversității și dezoltarea durabilă”, potrivit unui comunicat transmis de Hidroelectrica.
Reprezentanții companiei apreciză că, prin semnarea acestui document, se face un pas important către transparență, dialog și cooperare între autorități centrale și locale, organizații non-guvernamentale și compania Hidroelectrica în domeniul protecției mediului, în concordanță cu prevederile Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României și Strategiei Energetice a României.
Este vizată cu precădere (fără a se limita doar la aceasta) implementarea unor proiecte LIFE privind creșterea gradului de conștientizare cu privire la responsabilitatea gestionării deșeurilor, precum și a unor soluții optime pentru susținerea comunităților biologice de floră și faună, în armonie cu nevoile economico-sociale ale comunităților locale, anunță Hidroelectrica.
„Printr-un efort comun”, se intenționează identificarea proiectelor și a surselor de finanțare comune care să rezolvare probleme stringente legate de poluarea de pe Râul Bistrița (Baraj Izvorul Muntelui) sau de conservarea bio-diveristății pe Râul Jiu.
Asistăm la o situație fără precedent în România, un dezastru ecologic. Lacurile și râurile băltesc de PET-uri, iar producţia de energie electrică este grav afectată. Hidroelectrica este nevoită să întrerupă producția din cauza înfundării grătarelor și angajații să curețe mizeria pentru a se putea continua activitatea.
”Ne bucură faptul că ne așezăm, astăzi, la masa cooperării și a dialogului pro-activ. Ne alăturăm, cu întregul angajament, unui grup de lucru la care au aderat sau urmează să adere, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Energiei, ai unor organizații non-guvernamentale de protecția mediului. Practic, acest efort conjugat ar trebui să se finalizeze cu elaborarea unor proceduri fundamentate științific, care să ne arate cum pot coexista amenajările hidroenergetice, cu normele de protecție a mediului. Trebuie să învățăm cu toții, fiecare la rândul său, cum să ne aliniem noilor cerințe de mediu, având, totuși, în vedere că există niște target-uri europene foarte ambițioase în ceea ce privește ponderea energiei electrice regenerabile în totalul consumului de energie, cu orizont 2030. Trebuie să ne pregătim încă de pe acum, pentru că anii trec repede: pe de o parte avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte aceasta trebuie să fie curată, iar amenajările hidroenergetice trebuie să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului”, a declarat dl. Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.
Hidroelectrica se inspiră din practica companiilor din alte state. Se lucrează la proiecte pilot: scări de pești, colectare automatizată a deșeurilor
Pe modelul unor companii din alte state, cu tradiție mai avansată în ceea ce privește protecția mediului, Hidroelectrica are în vedere câteva proiecte pilot referitoare, spre exemplu, la realizarea scărilor de pești. Sunt vizate, de asemenea, identificarea unor soluții tehnologice de colectare automatizată a deșeurilor în zona Barajului Izvorul Muntelui.
“Ne preocupă în mod deosebit și modalitatea de stabilire a debitelor de servitute, astfel încât acestea să permită dezvoltarea în condiții bune a florei și faunei locale, concomitent cu exploatarea optimă a amenajărilor hidroenergetice. Este foarte important pentru noi să cunoaștem felul în care ne vom dezvolta investițiile pe viitor, astfel încât să înlăturăm unele blocaje sau să evităm producerea altora”, a ținut să precizeze dl. Bogdan Badea.
Anterior evenimentului de semnare a protocolului, dl. Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, l-a însoțit pe Ministrul Energiei, dl. Anton Anton, precum și pe reprezentanții presei locale și centrale într-o vizită la Barajul de la Izvorului Muntelui, pentru a evalua acțiunile întreprinse de compania energetică în vederea îndepărtării poluării. De asemenea, delegația a efectuat o vizită la CHE Stejaru (Dimitrie Leonida), centrală aflată în curs de retehnologizare.