Cum NU a gestionat AFM Programul național Casa Verde Fotovoltaice. Cifrele vorbesc: 14.000 proiecte au fost aprobate, 12.000 respinse, peste 10.000 de contestații

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cum NU a gestionat AFM Programul național Casa Verde Fotovoltaice. Cifrele vorbesc: 14.000 proiecte au fost aprobate, 12.000 respinse, peste 10.000 de contestații

Astăzi, 12 august 2020, a fost o zi plină în evenimente pentru Administrația Fondului pentru mediu. Președintele Andreea Kohalmi – Szabo a susținut prima consultare publică online pe tema ghidului Programului Național Casa Verde Fotovoltaice și o conferință de presă pe tema activității AFM. În paralel au fost publicate alte liste cu dosare respinse în cadrul Programului Național Casa Verde Fotovoltaice.

Nu a lipsit nici comunicatul de presă în care remarcăm că se prezintă doar lucrurile bune și preocupările “pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor”! Preluăm din comunicat una dintre declarațiile șefei AFM: “În ceea ce privește prima sesiune a programului, avem un număr de aproximativ 14.000 proiecte aprobate, iar în aplicația informatică avem până la această dată 6.746 de ATR-uri verificate și aprobate, pentru care se pot emite contractele de finanțare nerambursabilă. De la semnarea contractelor, beneficiarii au un termen de 8 luni pentru implementarea proiectelor”.

Nicio cifră, nicio referire în comunicat în ce privește dosarele respinse. Remarcăm că, între timp, pe site-ul AFM sunt publicate alte liste cu cei respinși. Facem un calcul, cu ajutorul unor instalatori, și constatăm că numărul dosarelor respinse se ridică la peste 12.000. În consecință sunt 14.000 dosare aprobate și 12.000 respinse și peste 10.000 de contestații depuse. Astfel a reușit să gestioneze AFM un program național, de mare interes pentru români.  Dezamăgire totală de partea miilor de cetățeni a căror dosare nu au fost acceptate și a căror contestații nu au fost luate în considerare. Timp pierdut și bani pentru cei care au sperat că pot avea acces la finanțare și să devină Prosumatori. Rămâne de văzut care va fi interesul pentru etapa a doua a programului și cum va acționa AFM?!

După consultarea publică online de astăzi pe tema ghidului Programului Național Casa Verde Fotovoltaice, au început să curgă impresiile/comentariile, deloc favorabile, pe grupul Protecția Prosumatorului, pe Facebook.

Redăm câteva dintre acestea:

“A fost doar o incercare patetica de a calma spiritele…conducerea nu stie nimic, nu face nimic, dar e plina de “intentii bune” pentru un viitor incert. Sunt de vina altii, vom cerceta…promitem ca pe viitor va fi mai bine. Iz electoral. Ecuatia e simpla…in loc sa vanda vrabia de pe gard, mai bine ar pune atele la cioara din mana. Singura modalitate de a demonstra ca vor ca acest program sa functioneze este sa remedieze problemele curente…generate tot de incompetenta lor….nicidecum sa ne dea sperante desarte pentru viitor”.

“Ooooofff tot ne place sa ne mai imbatam cu apa rece … NU A FOST O INCERCARE a fost doar o BIFA la ce „trebuia facut” pentru acoperirea unui mare rahat care a inceput sa miroasa din toate partile”.

“Am participat, nu s-a putut ajunge la nici o concluzie, se încearca sa se acopere toate erorile sistemului prin argumente puerile… cum ar fi “ nu am fost eu la conducere in perioada x” si alte ineptii”.

“Cu multe chestii nu era doamna in tema, doar „ok am sa verfic” a stiut sa spuna. Parerea mea este ca s-au facut inca o data de RUSINE”.

“Trebuie sa ne strângem cât mai multi pentru a ataca în instanta, cazurile individuale nu au rost in situatia de fata, parerea mea…”.

Marian Mândru, coordonatorului de campanii al Greenpeace România, inițiatorul grupului Protecția Prosumatorului, a scris despe consultarea organizată de AFM astfel: “A fost o intalnire haotica, nemoderata, unde doi instalatori au monopolizat discutia in repetate randuri pentru probleme ce ar trebui sa fie discutate direct cu AFM la telefon. Sigur, daca le raspunde cineva. Eu am ratat o parte din intalnire din motive tehnice. Am inteles ca puterea trecuta in ATR trebuie sa fie fix aceeasi cu cea din contract, altfel nu se deconteaza. Fac demersuri (?) sa mai dreaga acest lucru. Apoi, intalnirea de azi mi s-a spus ca nu e o consultare publica reala, de fapt, si ca in doua saptamani o sa apara un ghid spre consultare. Urmand ca acesta sa fie dezbatut in septembrie. Si doamna presedinte isi doreste sa deschida din nou programul in octombrie 2020. Am insistat de doua ori sa lamurim ce e cu documentele expirate si sa stabilim cine e vinovatul. AFM ia in calcul doar ghidul, comunicatele nu conteaza. Au inceput un audit, vor vedea cine a gresit. Candva… “.

De partea cealaltă, cei de la AFM se arată mulțumiți: “Au fost dezbătute propunerile primite pe adresa de e-mail pusă la dispoziție de instituția noastră tuturor factorilor interesați care au dorit să ne transmită sugestiile cu privire la program. Toate aceste propuneri vor fi analizate și în măsuraîn care este oportun pentru îmbunătățirea programului, le vom transpune în proiectul de ghid care va fi supus dezbaterii publice. Estimez că vom avea acest proiect de ghid până la finalul lunii. Ne dorim să mai organizăm astfel de evenimente pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor vis-a-vis de program”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo, citată în comunicat.

În cadrul conferinței de presă, conducerea AFM a subliniat faptul că s-a demarat procesul digitalizării activităților din cadrul instituției pentru eficientizarea procedurilor aferente proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu, în contextul lansării programelor viitoare menite să contribuie la atingerea obiectivelor asumate prin Pactul Ecologic European. Așa să fie!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *