Un proverb românesc spune: Când doi se ceartă, al treilea câștigă! Ce bine ar fi ca în scandalul declanșat între reprezentanții Ministerului Energiei și board-ul Electrica să câștige compania! Deocamdată însă, asistăm la un spectacol al declarațiilor de partea oficialilor ministerului, care pregătesc deja terenul pentru schimbarea Consiliului de Administrație, în timp ce în interiorul Electrica – atmosfera este încărcată, de așteptare, nu neapărat de lucru. Se schimbă sau nu conducerea? Facem sau nu investiții? În ce direcție mergem? – sunt doar câteva din întrebările pe care și le pun de ceva vreme angajații unei companii bogate, în care „se doarme pe banii din listare” , ca să îl cităm pe ministrul Energiei.
Scandalul a pornit de la respingerea planului de administrare și a remunerațiilor administratorilor Electrica, aceștia venind la rândul lor cu reproșuri la adresa reprezentanților Ministerului Energiei care doresc să controleze compania! Adunarea Generală a Acționarilor din septembrie s-a lăsat cu discuții încinse, în contradictoriu, între cele două tabere pe marginea planului de admnistrare.
Ministerul Energiei a desființat planul de administrare propus de CA, venind cu următoarele critici:
– lipsa informațiilor din care să reiasă o bună gestionare a riscurilor la care este expusă societatea;
– nu rezultă clar modalitățileși termenele de reducere a costurilor operaționale;
– lipsesc măsurile concrete de dezvolare și modernizare a rețelelor de distribuție;
– nu reiese din planul de administrare dacă investițiile Grupului se vor centra pe modernizare și dezvoltare rețea sau pe achiziții;
– lipsa unei strategii pentru reducerea riscurilor pe segmentul de furnizare, pentru menținerea sau creșterea poziției pe piață a Electrica Furnizare;
– incertitudini legate de înființarea unui centru de servicii comune la nivelul grupului până la finele anului viitor;
– nu sunt clarificate aspecte patrimoniale.
Reprezentanții Ministerului Energiei consideră că neasumarea obligațiilor de actualizare/completare a Planului de administrare de către Electrica este o lipsă de transparență față de acționarii minoritari și alți deținători de interese.
Cum se apără administratorii Electrica
– strategia companiei este în concordanță cu angajamentele din IPO, însă realizarea investițiilor și achizițiilor nu depinde doar de Electrica;
– în lipsa aprobării limitei remunerației executivului, nu s-au putut face angajări de personal în poziții cheie;
– menținerea în topul companiilor listate la BVB demonstrează performanța companiei ;
– numirea și revocarea membrilor CA din filiale este responsabilitatea CA Electrica pentru că astfel nu vor fi permise presiuni din exterior!
– a fost demarat un proces de reorganizare a conducerii companiei.
Punctul nevralgic al disuțiilor dintre cele două tabere are legătură cu investițiile care ar trebui făcute la Electrica și pe care Ministerul le vrea mai mari, dar care au fost aprobate de ANRE la un nivel inferior celor prevăzute în Prospectul de ofertă. O altă discuție este să se facă totuși investițiile planificate și aprobate de ANRE până la finele anului…Surse apropiate companiei spun că nu sunt șanse ca planul de investiții asumat să fie dus la îndeplinire în 2015. Filialele Electrica nici măcar nu au demarat investițiile pentru că nu au bani! Compania mamă „doarme pe bani” – 630 milioane euro în conturi- și nu s-au găsit soluții pentru filiale, directorii acestora fiind îndrumați să se împrumute la bănci. Una dintre soluțiile avansate a fost o majorare de capital a Electrica, care însă a rămas la nivel de discuții!
Dincolo de toate aspectele semnalate, faptul că actualul Consiliu de Administrație al Electrica s-a poziționat diferit, renunțând la bonusuri, nu pare să-i impresioneze pe oficialii ministerului care vor morțiș o altă echipă de administratori la Electrica! După care, să sperăm că viitor de aur Electrica are!
Am 2 cereri de bransare la retea la sat Costi galati.una pe legea veche și una pe legea noua.Fe ce nu se respecta legea?Rusine
Nu se mai construiesc case la mai mult de 100m de retea? Cine a dat legea asta timpita?La satul costi sunt 20 decase care stau fără curent electric.Cel care a dat legea ar trebui să stea și el că si moi fără lumină să vadă so el cum e.Rusine.