Cuvântul de ordine pentru participanții la piața energiei în 2017: REZIST! Prețul energiei rămâne la cote ridicate, sistemul energetic își arată vulnerabilitățile. Reacția autorităților se lasă așteptată

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cuvântul de ordine pentru participanții la piața energiei în 2017: REZIST! Prețul energiei rămâne la cote ridicate, sistemul energetic își arată vulnerabilitățile. Reacția autorităților se lasă așteptată

Pe piața energiei își desfășoară activitatea, în prezent, peste 1000 de jucători. Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, sunt licențiați: 794 producători, 51 operatori de distribuție, 200 furnizori și 17 traderi. Cu toții parcurg o perioadă istorică, cum este caracterizată de oficiali ai ANRE, cotele prețului energiei menținându-se ridicate în ultimele 7 luni comparativ cu anii anteriori. Unii participanți la piață sunt fericiți și se laudă cu profitul înregistrat la 6 luni, alții au clacat, însă mulți dintre ei – cei care au scos bani din buzunare să-și acopere pierderile acumulate în lunile ianuarie și februarie –  rezistă și își adaptează strategiile. Cuvântul de ordine pe piața energiei în acest an este: REZIST!

“Cine este solid financiar și are un comportament etic în business rezistă în această perioadă istorică”, susține Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, Emil Calotă, care a făcut recent referire,  “cu ghilimelele de rigoare”, la “o selecție naturală a jucătorilor  pe bază de capabilitate, nu de joc speculativ”. Și, uite așa din 1000 actori pe piața energiei pot să rămână 800, a spus-o tot oficialul ANRE!

Citește și: Agitație pe piața energiei. Prețul pe bursă se menține ridicat. ANRE: Este un preț corect, urmărim ca mecanismele să funcționeze ceas

În prima jumătate a anului, cei care au pătimit au fost furnizorii, din rândul acestora fiind unii care au clacat, iar cei care au rezistat au scos bani din buzunare ca să-și acopere pierderile, fiind în prezent într-o situație dificilă, spun specialiștii de pe piața energiei. “Creșterea volumelor tranzacționate pe PZU a fost o decizie riscantă pentru majoritatea furnizorilor, însă aceștia nu au avut multe opțiuni. Au mers pe piața cu energia cea mai ieftină din ultimii ani. Categoric, s-au făcut analize de risc, însă competitia foarte mare din piață i-a obligat să aleagă soluții mai riscante pentru a rămâne în business”, a declarat Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, remarcând în momentul de față o schimbare de strategie de partea furnizorilor după experiența din luna ianuarie, prin încheierea mai multor contracte bilaterale pe termen lung.

După 7 luni în care prețul energiei pe bursă s-a mențiunt la cote ridicate, atingând niveluri record în primele luni ale anului, luna august debutează pe aceeași linie. Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, pentru 2 august, a atins  331,98 lei/MWh (72,80 euro/MWh). Se înregistrează astfel creșteri de la o zi la alta. Specialiștii și participanții la piața energiei se așteaptă la majorări la prețul energiei la bursă pe tot parcursul lunii august, precum și în următoarele luni ale anului. Prețurile actuale sunt mari pe PZU comparativ cu anii anteriori când erau prea mici. admit aceștia. De remarcat și că, în cursul lunii iulie, pe PZU s-au înregistrat recorduri  de participare, peste 270 de companii introducând cel puţin o ofertă şi stabilind tranzacţii, conform OPCOM.

Dacă autoritățile sunt liniștite și nu reacționează la cererile de intervenție a unor operatori, în piață îngrijorarea crește… Sistemul energetic național continuă să-și arate vulnerabilitățile. Centrala electrică de la Brazi a OMV Petrom a fost oprită pentru reparații timp de 3 luni; Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă au intrat, pe rând în revizie și au mai avut unele probleme tehnice; este secetă și lipsa regenerabilelor duce prețul energiei foarte sus; nivelul foarte jos al apelor Dunării afectează producția Hidroelectrica. „În ultima perioadă, vremea a fost secetoasă, iar Dunărea are niveluri undeva la jumătatea debitelor medii multianuale, lucru care influenţează foarte mult preţul energiei, pentru că este afectată şi producţia de la Hidroelectrica, şi cea de la Nuclearelectrica. De asemenea, vântul a fost slab, iar energia din aceste resurse are deja o pondere semnificativă în coşul naţional. Aceste fenomene nu afectează doar România, ci toate ţările din regiune”, a explicat președintele AFEER, Ion Lungu, pentru Mediafax.

În astfel de situații de criză, cu ce venim în loc? , este întrebarea adresată autorităților. Se impun decizii urgente din partea Ministerului Energiei, ANRE, Parlamentului.

Ministerul Energiei  trebuie să hotărască urgent situația Unității 1 de la Cernavodă – să se facă retehnologizarea atât de necesară și să se decidă soarta cărbunelui, care s-a dovedit  a fi principala sursă de producţie a energiei electrice în multe perioade în ultimele luni. ANRE – să vină cu acele reglementări necesare bunei funcționări a pieței, să aprobe noile reguli la licitațiile simultane cu preţ descrescător pe PCSU astfel ca presiunea pe PZU să înceteze și nu numai. Practic, “ANRE să urmărească ca mecanismele pieței să funcționeze ceas”, așa cum s-a pronunțat recent vicepreședintele Calotă!

Parlamentul este așteptat să adopte, la începutul sesiunii din toamnă, legile indispensabile în energie. Citește și: Vară fierbinte pentru participanții la piața energiei. ANRE vine cu modificări importante la reglementări. Se impun decizii urgente din partea Parlamenului

În continuare, participanții la piață vor să afle, de la ANRE și Consiliul Concurenței, ce s-a întâmplat cu exactitate în prima jumătate a anului și, în special, la începutul anului și care ar trebui să fie reacția corectă a pieței?

Reprezentanții ANRE au anunțat că analizează săptămânal, în cadrul Comitetului de reglementare, evoluția prețului energiei pe bursă și că se lucrează la o analiză a politicii de ofertare pe bursă. „Avem în vedere inclusiv posibilitatea de intervenție pentru a induce corecții, dar deocamdată nu este cazul, acestea sunt prețurile pieței. Rolul reglementatorului este să vină cu reguli bune care să facă piața să funcționeze și în situațiile limită”, a afirmat Vicepreședintele ANRE la conferința Energynomics.

La rândul lor, oficialii Consiliul Concurenței susțin că se uită cu atenție la creșterile prețului la energie, la posibile înțelegeri pe piață. „Daca vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Nu suntem surzi la plângeri și nu ignorăm semnalele din piață”, a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Așteptăm, așadar, cu toții, rezultatele analizelor și posibilelor investigații care să răspundă la întrebările îngrijorătoare ce vin din piața energiei și, totodată, autoritățile să acționeze în consecință: să asigure legile, reglementările necesare și, firesc, să sancționeze eventuale poziții surprinzătoare în piață, abuzul de poziție dominantă sau manipularea, după caz. Iar participanții la piața energiei să-și regândească strategiile, politicile corporatiste, să consolideze contracte bilaterale care să aibă clauze clare, cu garanții solide și, nu în ultimul rând, să dovedească un comportament etic în business. Lecția trebuie învățată de toată lumea!


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *