Dacă parlamentarii vor fi de acord, angajații din sectorul producției de energie electrică și termică, care lucrează în condiții de muncă periculoase pentru sănătatea lor, ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Publicat pe Categorii Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Dacă parlamentarii vor fi de acord, angajații din sectorul producției de energie electrică și termică, care lucrează în condiții de muncă periculoase pentru sănătatea lor, ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare
  • O inițiativă legislativă a unor parlamentari liberali este la Senat. Comisia pentru muncă, familie și protecție socială  a întocmit raport de respingere!

Angajații din sectorul producției de energie electrică și termică care își desfășoară activitatea, în majoritatea timpului, la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi, condiții de muncă periculoase pentru sănătatea lor, ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Aceasta dacă parlamentarii vor aproba o inițiativă legislativă care este pe circuitul de avizare la Senat, proiect de lege ce modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Se propune ca angajatii din acest sector să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani și un stagiu de cotizare redus ”25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani de muncă în sector”. Propunerea legislativă, venită din partea unor parlamentari liberali, are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea unei noi activități, cea de producție a energiei electrice și termice, în categoria „locuri de muncă în condiții speciale”, precum și instituirea unei noi excepții, respectiv stabilirea condițiilor de pensionare pentru persoanele care au desfășurat aceste activități.

“Inducția electromagnetică din spațiile de producție generează frecvent afecțiuni neurologice și cardiovasculare în rândul angajaților, iar pulberile în suspensie produc afecțiuni pulmonare severe și chiar cancere iremediabile. Pentru aceste motive, speranța de viață în rândul angajaților din sectorul producției de energie electrică și termica este una dintre cele mai mici din România, ceea ce justifică pe deplin ca aceștia să beneficieze de încadrarea lor în condiții deosebite de muncă”, susțin inițiatorii proiectului de lege, un senator și un deputat  PNL.

De la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au venit  avize favorabile, însă senatorii din  Comisia pentru buget, finanțe, Comisia pentru drepturile omului și Comisia economica, industrii și servicii au transmis avize negative. În ședința din data de 16 noiembrie, membrii Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială au decis, cu majoritatea voturilor exprimate, întocmirea unui raport de respingere, având în vedere atât avizele negative, cât și punctul de vedere exprimat de Guvern. Propunerea legislativă are un caracter discriminatoriu în contextul unitar al legii privind pensiile publice, creând discrepanțe între persoanele care au lucrat în sectoral producției de energie electrică și termica, aflate în pensie, și persoanele care urmează să beneficieze de drepturile instituite prin prezentul act normativ.  Astfel că în plenul Senatului se va dezbate raportul de respingere a Comsiei pentru muncă, familie și protecție socială.

În procesul de consultare, propunerea legislativă a primit multe opinii favorabile (peste 40). Iată una dintre acestea: “Aceasta propunere legislativă ar trebui să fie benefică întregului sistem energetic, eliminând nedreptățile făcute odată cu schimbarea legislației. Este imoral ca un muncitor de la metrou (ce lucrează la 8m în subteran) să beneficieze de condiții de muncă, iar un muncitor din sistemul energetic (ce lucrează la peste 100m în subteran) să nu aibă aceleași beneficii, deși noxele sunt dovedite prin buletine oficiale”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

7 comentarii la “Dacă parlamentarii vor fi de acord, angajații din sectorul producției de energie electrică și termică, care lucrează în condiții de muncă periculoase pentru sănătatea lor, ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare”

  1. La termocentrala Mintia,din anul 2001 s-a taiat grupa a doua de munca si am intrat in grupa a treia,la fel ca bugetarii.Nu s-a adus nici o imbunatatire majora a instalatiilor pentru protejarea personalului muncitor.Instalatiile sunt tot aceleasi de 60 de ani. Nu e corect sa lucrezi in trei schimburi,in praf si pulberi de carbune,temperaturi extreme , conditii de munca periculoase si sa fi incadrat in grupa a treia de munca.

  2. Asa este . Lucrez in producerea energiei electrice și termice si pot să spun că se regăsesc toți factorii de risc posibili.Clar muncă în conditii grele.

  3. Perfect de acord cu această lege, am lucrat in termocentrala Doicești, secția chimic,cu substanțe chimice, corozive și novice și nu am beneficiat nici măcar de grupa a doua de muncă !!

  4. Salutare tuturor,mai știe cineva in ce stadiu se mai afla aceasta lege și dacă sunt ceva șanse sa fie aprobată?

  5. Credeti ca ii intereseaza cat praf au inghitit oamenii in termocentrala de la halanga sau in ce conditii se lucra sau cat hidrogen sulfurat inspiram zilnic

  6. Ce facem cu cei care fac mentenanță în SEN ,să spunem mentenanță în Hidro unde salariații au câștigat unii dintre ei condiții speciale de muncă după cum au vrut instanțele unii au câștigat alții ba ,cu această lege se poate face în sfârșit dreptate, este incredibil colegi de echipă de formație aceleași condiții de muncă și unul.si celalalt unii au grupă specială și alții nu se știe condiții de muncă foarte grele ,câmp electromagnetic ,vibrații, diferențe de temperatură, noxe curenți de aer etc.etc

  7. Cei care au lucrat în S.E. al Romaniei sunt departajați pe criterii de:producere, transport, mentenanță. distribuție etc…Toți cei care fac diferențieri între aceste așa zise ramuri uită că sunt interdependente și nu ar putea funcționa independent una de alta.Riscurile pentru cei ce lucrează în S.E.N.sunt aproximativ aceleași pentru toți MUNCITORII ! Rețineți:MUNCITORII NU TESA! Consider că e o mare batjocură în căutarea de motive pentru a categorisi muncitorii din aceeași ramura ce constotuie BAZA economiei și SECURITĂȚII naționale! Pentru Poliție ,Ministerul Justiției etc… sunt bani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.