Daniela Dărăban de la ACUE întreabă autoritățile: De unde se vor plăti datoriile acumulate de stat față de furnizorii din energie pentru plafonare?

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Daniela Dărăban de la ACUE întreabă autoritățile: De unde se vor plăti datoriile acumulate de stat față de furnizorii din energie pentru plafonare?

Furnizorii de energie înregistrează o întârziere la plată, în medie, de trei-patru luni, ultima raportare a ANRE fiind la nivelul lunii decembrie 2022.

În condițiile date, Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, prezentă la Forumul despre Restructurare, organizat de Financial Intelligence, s-a adresat autorităților cu următoarea întrebare: Care sunt sursele de finanțare pe care noua ordonanță de urgență, în pregătire, le indică pentru plata datoriilor acumulate de stat față de furnizorii din energie pentru aplicarea plafoanelor de preț pentru consumatori?

Sper ca miniştrii de resort să spună, miercuri (10 mai), care e suma exactă estimată a se asigura pentru plata furnizorilor de energie, a spus Dărăban.

Ordonanţa de Urgenţă cu măsurile fiscale are două articole care permit ministerelor de linie, respectiv Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare, dar nu este nicio frază care să spună că au fost identificate în execuţia bugetară anumite capitole, a atras atenția reprezentanta Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

“Pentru sectorul de energie sunt două articole (…) de azi dimineaţă mă tot gândesc ce doresc dânşii prin aceste două articole. Sunt două articole care permit ministerelor de linie, care au în atribuţie plăţile pentru compensările din Ordonanţa 27, cu toate modificările, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare.(…) Deci ANRE confirmă cifrele pe documentele depuse de furnizori, transmite datele către Ministerul Energiei, pentru consumatori non casnici, şi Ministerului Muncii, pentru consumatori casnici, Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii, transmit solicitarea de deschidere de plată pentru Ministerul Finanţelor, iar Ministerul Finanţelor răspunde prin Ordonanţa de astăzi: plătiţi din alte capitole bugetare. Acum, de aici fiecare înţelege ce doreşte. Şi dacă ne uităm şi pe Nota de fundamentare şi pe impactul bugetar, eu nu găsesc nicicum o frază în care Ministerul Finanţelor să spună: am identificat în execuţia bugetară a celor două ministere anumite capitole… dar se propune ca soluţie. Mâine, în briefingul de presă, eu sper aşa: cei doi miniştri de resort sau ministrul Finanţelor să ne spună care este suma estimată a se asigura pentru plata furnizorilor prin cele două măsuri avute în vedere prin ordonanţă”, a pus Daniela Dărăban.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *