Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE: Este nevoie de cel puțin o triplare a investițiilor necesare în rețelele de distribuție având în vedere țintele ambițioase de energie verde

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE: Este nevoie de cel puțin o triplare a investițiilor necesare în rețelele de distribuție având în vedere țintele ambițioase de energie verde

Pornind de la țintele ambițioase pe care țara noastră și le-a asumat pentru producția energiei regenerabile, este nevoie, la un prim calcul realizat de ACUE de cel puțin o triplare a investițiilor necesare în rețelele de distribuție, care sunt vitale pentru tranziția energetică și trebuie să faciliteze preluarea energiei curate, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE, cu ocazia lansării de către RWEA și RPIA a celei de-a doua ediții a Codului de bune practice pentru energia regenerabilă, .

“Orice se decide la nivel de priorități investiționale în zona de producție este critic să priorităm și în zona de investiții în rețele. La nivelul sectorului nostru de activitate avem în vedere să facem un studiu detaliat asupra investițiilor necesare în rețele. Dacă în ultimii șase ani operatorii au investit 13,5 mld de lei în rețelele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru următorii șase ani investițiile necesare trebuie să se tripleze la o primă evaluare a industriei noastre. De aceea vorbim de o bună planificare, de nevoia de a avea un set de priorități și un plan de acțiuni care să fie bine coordonat și mai ales de soluții echilibrate și optime pentru toți consumatorii care trebuie să aibă tarife sustenabile”, a precizat Dărăban.

Soluția de finanțare pentru necesarul ridicat de investiții trebuie să fie un mix echilibrat între sursele proprii ale operatorilor, surse atrase și fondurile europene puse la dispoziția rețelelor care degrevează presiunea pe tarif: “Vorbim de predictibilitate, optimizare și predictibilitate. Debirocratizare și eficientizare a modului de lucru al autorităților pe zona de fonduri europene. Tranziția se întâmplă. Aceasta este direcția și trebuie să discutăm aplicat cum facem să fie una suportabilă pentru clienți”, a spus reprezentanta ACUE.

Potrivit Danielei Dărăban, tendința consumatorilor care devin, în număr mare, prosumatori este una bună și de dorit. În acest moment, pentru ca rețelele să poată prelua cît mai mulți prosumatori este nevoie de un regulament de racordare cât mai clar și simplu, de o coordonare  și prioritizare a investițiilor în rețele, de o ajustare a capacității instalele la necesarul de consum și standardizarea echipamentelor, încurajarea stocării și stimularea investițiilor în rețele care să permit gestionarea consumatorilor activi. “Toate aceste lucruri ajută prosumatorii să se bucure în număr cât mai mare de energia curată pentru nevoile lor de consum”, a subliniat Dărăban.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *