Daniela Lulache, bilanț după 4 ani la șefia Nuclearelectrica: “Provizoratul nu prinde bine. Să iei decizii asumate într-un mandat de 4 luni este omenește dificil”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Daniela Lulache, bilanț după 4 ani la șefia Nuclearelectrica: “Provizoratul nu prinde bine. Să iei decizii asumate într-un mandat de 4 luni este omenește dificil”

“Reactoarele 3 și 4 sunt absolut obligatorii dacă vrem să avem independență energetică și securitate energetică”

Daniela Lulache, primul manager al unei companii de stat care a fost numit în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, și-a prezentat ieri, într-o întâlnire cu presa, bilanțul la final de mandat de 4 ani la Nuclearelectrica. “Ne-am luat angajamentul (directorul general și Consiliul de Administrație –n.r.) ca Nuclearelectrica să fie o corporație, nu doar o firmă de stat. Suntem foarte aproape de îndeplinirea acestui angajament. Prima provocare la preluarea mandatului a fost lisarea SNN, care s-a dovedit a fi o reușită, un efort de echipă a tuturor celor implicați. Nicio companie românească nu se mai adresase până la acel moment investitorilor americani. Ne-am asigurat în acești ani că facem profit fără niciun compromis în ce privește securitatea nucleară, care este sfântă la Nuclearelectrica”, a declarat Lulache.

Referindu-se la comentariile apărute în ultima perioadă cu privire la situația celor două reactoare de la Cernavodă, directorul general al SNN a specificat că numărul de zile de oprire neplanificată este 3,4 pe an pe reactor, ca medie a ultimilor 4 ani. De remarcat că înainte de 2013, media era de 5,5 zile pe an, în condițiile în care media standard este de 10 zile/an. S-au făcut investiții, s-a respectat programul de mentenanță. Dintr-un buget anual de 250 milioane lei, 80% este direcționat spre investițiile efective la Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă, a menționat Lulache. Printre realizări, aceasta a apreciat strategia bună de vânzări care a condus la creșteri importante ale profitului.

La final de mandat, Daniela Lulache își reproșează că nu a avut o viteză mai bună, să poată face și mai multe lucruri la Nuclearelectrica.

Referindu-se la provizoratul care s-a instalat la SNN, Lulache a pledat pentru guvernanța corporativă  care este esențială pentru un producător de energie nucleară, cu o activitate pe termen lung ce presupune predictibilitate, stabilitate, capacitate de anticipare. “Niciunul din aceste cuvinte nu se potrivește cu provizoratul. Când discuți despre proiecte pe 10 ani, ce implică costuri de miliarde de euro, o mișcare greșită are efecte radicale. Provizoratul nu prinde bine. Este nevoie de oameni la conducere care să-și asume decizii. Într-un mandat de 4 luni, să iei decizii asumate este omenește dificil”, a declarat Lulache, al cărei mandat de director general se încheie la data de 1 septembrie.

Consiliul de Administrație l-a numit joi pe Cosmin Ghiță în funcția de director general al companiei, pentru o perioadă provizorie de 4 luni, începând cu data de 2 septembrie, conform unui comunicat al SNN.

Citește și: Continuă schimbările provizorii la Nuclearelectrica! La șefia companiei a fost numit un consilier de 28 ani al premierului: Cosmin Ghiță o înlocuiește pe Daniela Lulache

Întrebată dacă va candida pentru un nou mandat la conducerea Nuclearelectrica, în cadrul unei proceduri de selecție, Lulache a răspuns că nu știe deocamdată, dar că nu exclude nicio posibilitate.

Negocierile cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4 se reiau după 10 luni

Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat, în ședința din această săptămână, reluarea în septembrie a negocierilor cu compania chineză CGN pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, negocieri ce se vor derula pe o perioadă de șase luni, a declarat directorul general al Nuclearelectrica.

În opinia sa, “reactoarele 3 și 4 sunt absolut obligatorii dacă vrem să avem independență energetică și securitate energetică”. “Este absolut esențial ca statul român să își definească în detaliu rolul, contribuția, aportul, susținerea. Este un proiect viu și dinamic. Partenerii noștri vin cu o solicitare, noi cu un răspuns, deci nu este imposibil ca negocierile să se termine în șase luni, dar nu este nici ușor”, a mai spus Lulache.

Întrebată despre preluarea Companiei Naționale a Uraniului de către Nuclearelectrica, Lulache a infirmat această informative:”Nu există astăzi o discuție între Nuclearelectrica și CNU sau alte instituții. Discuțiile despre raporturile dintre CNU și Nuclearelectrica sunt dezbătute de ani de zile. Am vrut să ne uităm la posibilitatea menținerii în România a ciclului integrat, dar în final CNU a refuzat încheierea contractului. Deci o analiză pe această temă în prezent nu există. Noi am făcut propuneri Ministerului Energiei pe această temă și aceste discuții se pot relua, dar doar dacă există în spate analize, studii de fezabilitate, de mediu”, a spus oficialul Nuclearelectrica.

Lulache: O decizie privind prelungirea duratei de vizță a reactorului trebuie luată în acest an

În ceea ce priveşte prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1, inaugurat în 1996, Lulache menţionează că este necesar ca guvernul să ia o decizie în acest sens anul acesta.”Avem o amânare, nu putem să nu avem o decizie curând. Sunt convinsă că statul român va primi suficiente date astfel încât să mergem mai departe cu proiectul. Va trebui (ca decizia) să fie anul acesta. Noi trebuie să avem o decizie, oricare ar fi ea”, a spus Lulache.

Un reactor de tipul celor de la Cernavodă a fost gândit să funcţioneze 210.000 ore de funcţionare la 80% factor de capacitate, însemnând echivalentul a 30 de ani. Unitatea 1 de la Cernavodă are factor de capacitate de peste 90%, dar poate fi prelungită durata de funcţionare până la 230-245.000 ore de funcţionare. ”Există o decizie a Adunării Generale a Acţionarilor din 2013, care aprobă de principiu retehnologizarea unităţii 1, care teoretic trebuie să înceapă la expirarea celor 210.000 ore de funcţionare, deci undeva în intervalul 2023-2026. Decizia acționarilor ne permite să utilizăm un buget de aproximativ 80 milioane lei pentru realizarea tuturor studiilor tehnice necesare, pentru a fi capabili să înţelegem foarte clar care este nivelul de îmbătrânire, care este starea canalelor de combustibil, care sunt echipamentele ce trebuie înlocuite, care sunt echipamentele ce au nevoie de revizii capitale, să avem o valoare a proiectului de investiţii”, a precizat directorul general al Nuclearelectrica. Acţionarul majoritar, Ministerul Energiei, a cerut date suplimentare cu privire la acest proiect.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “Daniela Lulache, bilanț după 4 ani la șefia Nuclearelectrica: “Provizoratul nu prinde bine. Să iei decizii asumate într-un mandat de 4 luni este omenește dificil””

  1. Interesant sa faci pe lupul moralist dupa 4 ani cu realizari zero, fara a mai mentiona ca o lasa intr-o stare mai prosta decat a preluat-o. Legat de succesor saracul nu are nici o vina. Iresponsabilitatea este a celor catre l-au numit. Dupa discutiile din AGA de joi va fi un vot masiv al actionarilor minoritari impotriva unei asemenea numiri. Este inadmisibil sa numesti dupa un madat total lipsit de profesionalism altul si mai rau, adica si fara studii de specialitate si fara experienta. Cu industria nucleara nu se poate juca nimeni si cred ca premierul ar trebui sa il demita pe Ministrul Energiei pentru asemenea numire chiar asa provizorie cum este. Nicaieri in lume nimeni nu se joaca cu siguranta nucleara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.