- “În lipsa sistemelor de măsurare inteligentă și a accesibilității receptoarelor de energie electrică echipate cu tehnologie SMART, capabile de a reacționa în timp real prin integrarea într-un sistem care permite întreruperea automată, ca răspuns la un semnal de preţ din piața spot de referință și a unei infrastructuri de comunicație dedicate, aranjamentele comerciale de tipul contractelor cu preţuri dinamice nu au întrunit condițiile tehnice pentru dezvoltare” (Raport ANRE)
În prezent, clienții finali cu contracte de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice (exclusiv clienți de tip noncasnic) reprezintă 0,16% din numărul clienților finali noncasnici şi 0,005% din numărul de clienţi finali. Consumul clienților noncasnici cu contracte cu prețuri dinamice reprezintă 5,69% din consumul final de energie electrică, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

Dat fiind numărul redus al clienţilor finali cu contracte cu preţuri dinamice, consumul scăzut de energie electrică al acestora şi ponderea relativ mică a contractelor de acest tip în totalul contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe piaţa cu amănuntul, toate acestea în condiţiile aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor energiei electrice, ANRE apreciază că preţurile dinamice nu au avut un impact semnificativ asupra facturilor clienților finali la nivelulul anului 2023.
Marii furnizori de energie electrică (cu mai mult de 200.000 de clienți) au obligația legală să trimită, la cererea clienților, oferte de furnizare de energie electrică cu prețuri dinamice. De asemenea, acești furnizori au obligaţia să încheie cu clientul care are montat contor integrat într-un sistem de măsurare inteligente contract de furnizare a energiei electrice cu preţuri dinamice. “
Contractul de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice este definit în lege ca fiind contractul de furnizare a energiei electrice între un furnizor și un client final care reflectă variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua următoare și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare a pieței.
Cadrul legal și de reglementare a fost adaptat pentru a permite încheierea de contracte cu prețuri dinamice, însă progresele tehnologice și digitalizarea în sectorul energiei electrice sunt încă în fazele incipiente, se precizează în documentul Autorității. “În lipsa sistemelor de măsurare inteligentă și a accesibilității receptoarelor de energie electrică echipate cu tehnologie SMART, capabile de a reacționa în timp real prin integrarea într-un sistem care permite întreruperea automată, ca răspuns la un semnal de preţ din piața spot de referință și a unei infrastructuri de comunicație dedicate, aranjamentele comerciale de tipul contractelor cu preţuri dinamice nu au întrunit condițiile tehnice pentru dezvoltare”.
ANRE susține că este strict necesară existența unor platforme informatice și a unor aplicații pentru telefoanele inteligente care să transmită informații de preț din piața angro la momentul publicării prețurilor orare pe piața pentru ziua următoare sau avertizări/alerte în cazul unor situaţii deosebite.
În prezent, numai 9 state europene înregistrau un procent de contractare cu preţuri dinamice de peste 1% din numărul total al clienților finali, la finele anului 2023.