Datele Transelectrica confirmă căderea regenerabilelor

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Datele Transelectrica confirmă căderea regenerabilelor
  • Capacităţile de producere  s-au redus cu 9,5% în 2016

Ultimele date centralizate ale Transelectrica oglindesc situația critică în care se găsesc producătorii de energie regenerabilă, semnalată în repetate rânduri autorităților de asociațiile din sectorul regenerabilelor. Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au scăzut cu 9,5% în intervalul ianuarie-aprilie 2016, faţă de sfârşitul anului trecut (5.142 MW), ajungând la o putere instalată totală de 4.653 de MW, potrivit Transelectrica.

Astfel, la finele lunii aprilie, sunt operative parcuri eoliene cu o putere de 2.932 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.305 de MW, microhidrocentrale de 313 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

Cea mai mare scădere a capacităților a fost în cazul microhidrocentralelor, de 272 MW. Capacitatea turbinelor eoliene a scăzut  cu 197 de MW, iar cea a panourilor fotovoltaice cu 20 de MW.

Într-un ultim demers comun, asociațiile de profil constată, cu îngrijorare, că încă se bate pasul pe loc și, în lipsa unor decizii ferme, dezastrul din sectorul regenerabilelor se adâncește. “Suntem conștienți că deciziile nu sunt ușoare, mai ales că trebuie reparat ce s-a stricat în ultimii ani  și nu doar în sectorul nostrum, însă lipsa deciziilor echivalează cu insolvențe, respectiv falimente în masă, care nu mai pot fi evitate, problemele producătorilor de energie din surse regenerabile acutizându-se pe zi ce trece. Adresăm, din nou, o întrebare care ar trebui să fie permanent în atenția autorităților: Își permite România, țară membră a Uniunii Europene, să-și piardă credibilitatea în fața investitorilor, care se uită cu atenție la ce se întâmplă în sectorul regenerabilelor?”, se afirmă în comunicatul comun.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.