De ce are nevoie Electrica Furnizare să se împrumte de la bănci, cu 1,5 miliarde lei, pentru finanțarea capitalului de lucru? Nota pregătită pentru AGEA din martie ar trebui prezentată și la reuniunea de astăzi a Comitetului interministerial în domeniul energiei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Esential De ce are nevoie Electrica Furnizare să se împrumte de la bănci, cu 1,5 miliarde lei, pentru finanțarea capitalului de lucru? Nota pregătită pentru AGEA din martie ar trebui prezentată și la reuniunea de astăzi a Comitetului interministerial în domeniul energiei

Din ce în ce mai mulți furnizori de energie electrică și gaze naturale  negociază cu băncile, în această perioadă, pentru contractarea unor împrumuturi. Cum statul întârzie cu virarea sumelor pentru compensarea facturilor la energie, furnizorii au ajuns să susțină în totalitate ajutorul statului pentru consumatori și au deja probleme cu cash-flow-ul.

Citește și: https://www.investenergy.ro/furnizorii-nu-si-mai-permit-sa-sustina-financiar-sprijinul-asumat-de-stat-pentru-consumatori-afeer-cere-autoritatilor-sa-urgenteze-decontarea-corecta-si-la-timp-a-sumelor-pentru-compensari-si/

Se știe deja că Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica, ce are în portofoliu circa 3,5 milioane de clienți la nivel national, vrea să împrumute 1,5 miliarde lei de la bănci, pentru finanțarea activității curente, potrivit unei informări a Electrica transmisă BVB. Acționarii Electrica, convocați în AGEA în data de 21 martie/22 martie 2022, sunt solicitați să aprobe  un plafon total de finanțări pe termen scurt care să poată fi contractate de către Electrica Furnziare, în cursul exercițiului financiar 2022, de la instituții bancare (bănci comerciale sau instituții financiare internaționale – IFI) pentru finanțarea activității curente, în suma de până la 1.500.000.000 RON (care include sumele care sunt/vor fi aprobate până la dată desfășurării ședinței AGEA), cu garanția Electrica. Valoarea garanției furnizate de Electrica este de maximum 1.650.000.000 RON (care include garanțiile care sunt/vor fi aprobate până la dată desfășurării ședinței AGEA), conform unei note de fundamentare consultată de InvesTenergy.

De ce are nevoie Electrica Furnizare de împrumuturi pentru finanțarea capitalului de lucru? Considerăm că ar fi util ca nota pregătită pentru AGEA din martie să se prezinte/analizeze la reuniunea de astăzi a Comitetului interministerial în domeniul energiei.

Potrivit prezentării pregătite pentru acționari, contextual actual de piață determinat de evoluția prețurilor la energie are ca efect o creștere semnificativă a necesarului de finanțare a capitalului de lucru pentru societate. Astfel, prețul mediu de tranzacționare a energiei electrice în piață în decembrie 2021 pentru produsul la luna în avans a fost de 4,5 ori mai mare decât cel din decembrie 2020. Ca urmare, toate valori reprezentând creanțe de încasat de la clienții finali, precum și datoriile de plătit pentru energia achiziționată cresc proportional, ceea ce conduce la creșterea nevoii de finanțare a capitalului circulant, se explică în informarea Electrica. A crescut, totodată, durata de încasare a creanțelor din cauza mecanismelor de rambursare prevăzute în OUG 118/2021, Legea 259/2021 și OUG 130/2021 aferente facilităților de exceptare ți compensațiilor acordate clienților finali. Practic, pentru majoritatea creanțelor aferente contractelor încheiate cu clienții, termenul de încasare crește cu cel puțin 45 de zile sau chia mai mult, depinzând de derularea efectivă a rambursărilor de la ANPIS și Ministerul Energiei, se specifică în același document de va fi prezentat  acționarilor.

Electrica ia în calcul o creștere în continuare a nevoii de finanțare a capitalului de lucru determinate de prelungirea măsurilor de sprijin pentru consumatori, modul în care se va derula efectiv realizarea rambursărilor de către instituțiile statului și evoluția prețurilor la energie, îndeosebi din PZU.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *