Echipa de la Ministerul Energiei pare că nu ține morțiș să treacă listarea Hidroelectrica la obiective îndeplinite, să fie motiv de laudă la final de mandat, chiar dacă așa este prevăzut în planul strategic pe 2016, asumat de Guvern. Potrivit acestuia, s-a avansat luna noiembrie pentru listarea pe bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei, pachet pentru care se estimează obținerea a 500 de milioane de euro.
Dovadă că pentru Ministerul Energiei nu este nicio grabă sunt declarațiile recente ale ministrului Victor Grigorescu care, când vine vorba de Hidroelectrica, nu dorește să avanseze un termen precis pentru listarea companiei. Din contră, lasă să se înțeleagă că nu va avea loc în acest an, așa cum își doresc cei de la Bursa de Valori București să se întâmple, având nevoie de această listare pentru a asigura lichiditate, criteriu necesar statutului de piață emergentă.
Luările de poziție ale oficialilor ministerului, precum și ale specialiștilor de pe piața energiei, modul în care decurg pregătirile atât la minister, cât și la societate duc la o concluzie cât se poate de clară: listarea Hidroelectrica se lasă așteptată, nu se va face anul acesta! Lucru care l-a înfuriat pe Ludwik Sobolewski, Director General BVB, care nu s-a ferit să critice Ministerul Energiei, afirmând că nu există un calendar, un plan pentru IPO-ul Hidroelectrica.
De ce nu se grăbește Ministerul Energiei să listeze Hidroelectrica? Mai sunt lucruri de rezolvat, cele mai importante pentru asigurarea listării fiind cele ce țin de alegerea unui management și de realizarea de investiții, susțin surse autorizate. În prezent, compania funcționează cu un directorat provizoriu, care după cum se prezintă situația va avea cu siguranță un mandat prelungit (6-9 luni). Interesul pentru un post în conducerea celui mai important producător de energie din România este foarte mare, zeci de candidați tatonează deja terenul în așteptarea declanșării procedurii de înscriere în concurs. Ministerul Energiei nu se grăbește însă, în scurt timp ar urma să fie anunțată conducerea Electrica, după care vine rândul Hidroelectrica, potrivit surselor noastre. Iar procedura durează câteva luni…
Între timp, la Hidroelectrica, actuala echipă de conducere, formată din Ovidiu Agliceru, Președinte/ Director General; Iulian Tudor, Director Trading și Furnizare Energie și Petronel Chiriac, Director Financiar, are o misiune dificilă de îndeplinit, aceea de face legătura între perioada insolvenței și listarea companiei.
Un prim obiectiv al directoratului actual este accelerarea și prioritizarea programului de investiții, respectiv de retehnologizare a grupurilor mari. Sunt multe proiecte nefinalizate care au mâncat bani, proiecte care nu produc, spun specialiștii din cadrul companiei. Ca și etapă în pregătirea listării, se evaluează activele societății, stabilindu-se stadiul de viață al acestora; divizarea activelor non performante; inventarierea terenurilor și evaluarea acestora.
Se lucrează deja la planul de investiții, precum și la un plan de afaceri pe 3 ani, pe baza informațiilor furnizate de mangementul companiei, acesta urmând să fie folosit ca bază pentru a ghida analiștii și investitorii în cadrul procesului IPO.
Șefii Hidroelectrica trebuie să continue procesul de optimizare a numărului de angajați, derulat în perioada insolvenței, astfel încât să se asigure necesarul de personal atât ca număr, cât și pe categorii și calificări. Potrivit unui document al companiei, până la finele anului 2016 numărul de personal ar urma să ajungă la 3000 salariați, reducându-se atât pe cale naturală, cât și prin concedieri, inclusiv plecări voluntare de personal.
Toate aceste pregătiri sunt necesare pentru ca statul roman să poată atrage 500 milioane euro (una din cifrele avansate) pentru cele 15 procente din Hidroelectrica pe care intenționează să le vândă pe bursă. Ministerul Energiei deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul titlurilor fiind controlate de Fondul Proprietatea. Statul vrea să vândă pe bursă 15% din acțiunile Hidroelectrica, prin majorarea capitalului, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participație de 5% din propria deținere.
Problema esentiala nu este listarea ci privatizarea. Eu consider ca Hidroelectrica nu trebuie privatizata fiind aurul alb al Ro. Normal aar fi sa se reia subiectul formarii celor doua companii cu mixt de producere combinat hidro termo si nuclear acestea fiind partial privatizate si din fuziune sa devina privat. Este singura solutie caceptabila dupa compromiterea notiunii de „privatizare la celelalte companii. Statul trebuie sa-si reconsidere pozitia fata de acest concept. Atata timp cat minoritarii sunt calcati in picioare nu are sens sa discutam de listare si privatizare. In toata lumea civilizata minoritarii sunt respectati si parerile lor conteaza, mai putin la noi.