De la 1 ianuarie, piața de energie electrică a fost liberalizată complet, dar nu s-a făcut nimic în privința consumatorilor vulnerabili. Misiune imposibilă pentru multe guverne, urgență pentru Cabinetul Cîțu

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica De la 1 ianuarie, piața de energie electrică a fost liberalizată complet, dar nu s-a făcut nimic în privința consumatorilor vulnerabili. Misiune imposibilă pentru multe guverne, urgență pentru Cabinetul Cîțu

Definirea consumatorilor vulnerabili este problema nerezolvată a multor guverne.  Promisiuni au existat de fiecare dată, s-au tot constituit comitete interministeriale, însă misiunea a fost una imposibil de realizat. S-a ajuns astfel în situația în care liberalizarea s-a realizat fără soluții legale pentru consumatorii vulnerabili. Ceea ce este de neacceptat! Și totuși….se tot întâmplă în România să pui carul înaintea boilor și să te aștepți să fie bine!!!

Piața de energie electrică a fost liberalizată complet de la 1 ianuarie, dar  nu s-a făcut nimic în privința consumatorilor vulnerabili! Ce ne lipseşte nouă în acest moment este schema de susţinere a consumatorilor vulnerabili şi sursele de finanţare, semnalează Silvia Vlăsceanu, ACUE.

În urmă cu un an, Virgil Popescu, fost și actual ministru, declara: conceptul consumatorului vulnerabil va fi definit şi făcut funcţional până la sfârşitul anului 2020. Definit – cumva da, funcțional ba! Totodată, ministrul spunea că există bază legală pentru subvenţionarea consumatorului vulnerabil, precizând că trebuie constituit un fond în acest sens, lucru pe care Guvernul (Orban)îl va face…!!!!! Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a propus chiar să se înființeze un fond de solidaritate la care să contribuie toate companiile din sectorul energetic cu 2% din cifra de afaceri, bani care ar urma să fie utilizaţi pentru sprijinul consumatorilor vulnerabili şi pentru conectarea la reţea a celor izolaţi.

Am remarcat că, doar cu câteva zile înainte de liberalizarea pieței de energie electrică, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Actul normativ a fost în consultare publică până la data de 1 ianuarie 2021! Inițiat de  fosta conducerea a MMPS, acesta trebuie însă aprobat de actualul Guvern Cîțu.

Se va grăbi Cabinetul Cîțu să rezolve problema consumatorilor vulnerabili și să aprobe actul normativ propus de fostul guvern? Până la această dată, ministrul Energiei, care a fost foarte activ în declarații cu privire la liberalizarea pieței de energie, nu a spus nimic despre această categorie de consumatori…Am putea spune că timp ar fi destul pentru că intrarea în vigoare a legii se propune pentru septembrie 2021! Între timp însă, liberalizarea își va produce efectele, inclusiv asupra consumatorilor vulnerabili. Sperăm totuși că odată definit consumatorul vulnerabil  și stabilite măsurile de protecție socială, nu se vor mai găsi alte motive pentru tergiversarea soluționării problemei și termenul să nu rămână septembrie 2021.

Potrivit actului normativ, consumatorul vulnerabil de energie este persoana singură/familie, care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Citiți mai multe pe:

https://investenergy.ro/a-fost-definit-consumatorul-vulnerabil-de-energie-s-au-stabilit-masurile-de-protectie-sociala-proiectul-de-lege-pus-in-consultare-publica-de-mmps-trebuie-aprobat-de-guvernul-citu-ar-urma-sa-intre/

În mod evident, ca piața de energie să funcționeze corect trebuie definiți consumatorii vulnerabili astfel încât aceștia să fie protejați și să beneficieze de avantajele unei piețe liberalizate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *