Decizia acționarilor: Proiectul de divizare parțială a CE Oltenia este public. Societatea Electrocentrale Craiova este în curs de constituire

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Decizia acționarilor: Proiectul de divizare parțială a CE Oltenia este public. Societatea Electrocentrale Craiova este în curs de constituire

Acționarii au decis, la finele lunii aprilie, să publice proiectul de divizare parțială a CE Oltenia, cu cel puțin 30 de zile înainte de data următoarei ședințe AGEA.

Prin decizia acționarilor din august 2021, s-a aprobat demararea operațiunii de divizare simetrică a CE Oltenia, prin desprinderea unei părți din patrimoniul său si transferarea acesteia în patrimoniul societății beneficiare Electrocentrale Craiova, aflată în curs de constituire.

Societatea divizată are în componență 5 sucursale energetice, care dețin 14 blocuri energetice cu o putere instalată de 4.007 MW și o sucursală

Având în vedere contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care urmăresc reducerea ponderii energiei produse din utilizarea combustibililor fosili și mai ales a cărbunelui, CE Oltenia urmărește implementarea unui plan de dezvoltare și decarbonare în perioada 2020-2030, care să îi permită o tranziție cât mai realistă și sustenabilă către o producție de energie electrică cu emisii cât mai reduse de carbon. Una dintre măsurile luate în considerare în cadrul planului de restructurare este externalizarea centralei în cogenerare Craiova II, a cărei activitate este orientată cu precădere spre producția de energie termică pentru Municipiul Craiova și agenții economicii din zonă. Sucursala are disponibile două grupuri energetice de 150 MW și 160 Gcal/h (grupurile 1 și 2), grupuri care funcționează în cogenerare, astfel, pe timp de iarnă, puterea maximă electrică scade în favoarea energiei termice. Pentru cele două grupuri există posibilitatea de alimentare și pe gaz, se prezintă în proiectul de divizare parțială a CE Oltenia, publicat pe site-ul societății.

Aceste grupuri furnizează și agent termic pentru încălzirea municipiului Craiova și agent tehnologic pentru uzina de autoturisme Ford. La aceste grupuri nu s-au efectuat lucrări de reabilitare și modernizare majore, ele fiind cele mai noi din cadrul societății divizate, puse în funcțiune între anii 1987 si 1989, se specifică în document.

Două grupuri de la Rovinari şi unul de la Turceni  vor rămâne în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029

Statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026, se arată în Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană la finele lunii ianuarie şi publicat luni pe site-ul Comisiei, potrivit Agerpres.

Planul prevede ca două grupuri de la Rovinari şi unul de la Turceni să rămână în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029, adică să poată utiliza cărbune pentru a produce energie în caz de nevoie. Cele trei grupuri au o capacitate totală de circa 1.000 de MW.

La finalul perioadei de restructurare, 20% din pachetul de acţiuni deţinut de stat va fi vândut în piaţă. Până acum nu s-a stabilit prin ce modalitate, dacă va fi pe bursă sau nu, notează Agerpres

Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă (care se va asocia ulterior cu o entitate a primăriei), reducerea de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază. Compania are în vedere realizarea unor centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 de MW (gata în anul 2026), şi a unor parcuri fotovoltaice de 735 de MW (gata în 2024), care să înlocuiască actualele capacităţi pe lignit.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *