Decizia administratorilor: Electrica va investi “cu grijă” în rețele și achiziții. Banii din listare nu vor fi cheltuiți în orice condiții!

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Decizia administratorilor: Electrica va investi “cu grijă” în rețele și achiziții. Banii din listare nu vor fi cheltuiți în orice condiții!
  • Proiectele privind dezvoltarea AMR și a sistemului de management al datelor de măsurare în contorizare inteligentă, amânate

Conducerea Electrica a anunțat, din nou, un program ambițios de investiții, cu precădere în rețelele proprii de distribuție. Au fost amânate proiectele privind dezvoltarea AMR (Automatic Meter Reading) și a sistemului de management al datelor de măsurare în contorizare inteligentă.  În urma analizei propunerilor de investiții la nivel de grup, Consiliul de Administrație a decis să avizeze planul pe 2016, cu excepția celor două proiecte menționate.

distributie

Managementul executiv al companiei va prezenta o analiză de impact la nivelul grupului privind oportunitatea proiectelor, costuri și rentabilitate, soluții pentru transferarea investițiilor către filialele de distribuție și pentru obținerea recunoașterii costurilor în tarifele ANRE, potrivit deciziei Consiliului de Administrație.

Urmare a deciziei ANRE, Electrica  (ca și ceilalți operatori de distribuție – n.r.) face o pauză în 2016 cu proiectul de contorizare inteligentă, având obligația să  monitorizeze ce a realizat în anul 2015, să evalueze costurile și beneficiile aferent. Tot în acest an, compania poate să propună spre avizare la ANRE proiecte pilot în zone rurale și urbane cu reţele neretehnologizate, dimensionate astfel încât să fie finalizate până la data de 31 iulie 2016. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis ca operatorii să nu se mai grăbească cu implementarea contoarelor inteligente, eliminând ţinta propusă pentru anul 2020.

Președintele CA, secretarul de stat Cristian Bușu, a anunțat că Electrica va urmări 3 direcții majore de investiții în 2016: rețelele de distribuție, achiziții în plan intern și “în oameni, respectiv în comunităţile unde compania activează”. Administratorii Electrica sunt hotărâți să pună în mișcare investițiile la Electrica, dar “cu grijă”, anunțând că nu vor ceda presiunilor de a cheltui în orice condiţii banii obtinuţi din listare.

Totodată, administratorii vor urmări cu maximă atenție realizarea investițiilor. Conducerea executivă a companiei va prezenta CA, trimestrial, rapoarte de monitorizare privind realizarea bugetelor și a planului de investiții, cu accent special pe măsurile luate în acest scop, se arată într-un document consultat de InvesTenergy.

AGEA Electrica va aproba, în ședința din 31 martie, planul anual de investiții consolidate la nivelul grupului Electrica aferent exercițiului financiar 2016, în valoare de 833.662 mii ron. Conform strategiei de investiții în rețelele electrice a Electrica, se urmărește promovarea acelor cheltuieli de capital care să contribuie la derularea unei activități de distribuție cât mai profitabile, precum și la crearea condițiilor de acces a cât mai mulți consumatori sau producători de energie la rețeaua de distribuție a energiei electrice, bazate pe:

  • automatizarea distribuției prin integrarea instalațiilor în SCADA;
  • extinderea sistemelor modern de măsurare a consumului de energie;
  • modernizarea echipamentelor din stațiile de transformare și rețeaua de medie tensiune;
  • introducerea unor echipamente cu pierderi proprii reduse, cu randamente de funcționare superioare, ecologice;
  • modernizarea branșamentelor și a rețelelor de distribuție.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *