Decizia ANRE: Să crească tarifele de distribuție și transport a energiei electrice de la 1 aprilie. Proiectele de ordin sunt în dezbatere publică

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Decizia ANRE: Să crească tarifele de distribuție și transport a energiei electrice de la 1 aprilie. Proiectele de ordin sunt în dezbatere publică

Propunerea ANRE este să crească tarifele de distribuție și transport a energiei electrice de la 1 aprilie. Autoritatea a publicat proiectele de ordine privind aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă pentru operatorii de rețea aplicabile de la data de 1 aprilie 2023.

Potrivit acestora, tariful transport va crelte cu 11%, iar tarifele de distribuție pentru nivelul de joasă tensiune ar urma să crească cu procente cuprinse între 8% și 32%. Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT, tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice, precizează ANRE, în nota de fundamentare.

Chiar dacă aceste tarife vor crește de la 1 aprilie, prețurile finale la energie pentru consumatori nu se modifică, fiind plafonate până în toamna anului 2025.

ANRE a publicat, în dezbatere publică, proiectul de ordin privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în rețele (T_G) și de extragere a energiei electrice din rețele (T_L) și a prețului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica”. Potrivit acestuia, tariful mediu de transport propus este 31,20 lei/MWh.

Potrivit proiectelor de Ordin ANRE, tarifele la joasă tensiune propuse pentru fiecare operator de distribuție sunt:

  • E-Distribuție Muntenia: 172,21 lei/MWh
  • E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh
  • E-Distribuție Banat: 161,68 lei/MWh
  • Delgaz Grid: 210,07 lei/MWh
  • Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh
  • Distribuţie Energie Electrică Romania: DEER Muntenia Nord – 229,96 lei/MWh; DEER Transilvania Nord – 182,24 lei/MWh și DEER Transilvania Sud – 171,97 lei/MWh.

Cea mai mare majorare de tarife este la DEER Muntenia Nord, de peste 31% și cea mai mica este la E-Distribuție Dobrogea, de 7,5%.

ANREprecizează: “Stabilirea noilor tarife de transport și distribuție a e energiei s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2021, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023. O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică. Astfel, costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT faţă de costurile incluse în tarifele reglementate, realizate în perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, determinate ca diferenţă între costurile realizate şi costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial. Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani şi se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT”.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, care nu a mai fost aprobat, pentru a se asigura protecția consumatorilor, ANRE ar fi trebuit să stabilească  noile tarife de distribuție și transport luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente CPT, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează.

În nota de fundamentare a proiectelor de ordine ale ANRE se specifică că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *