Decizia Comsiei Europene: Reactoarele modulare mici și cele avansate au fost incluse în Actul privind industria Net Zero. Asociația Nucleareurope cere includerea sectorului nuclear în ansamblu

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Hidro si nucleara, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Decizia Comsiei Europene: Reactoarele modulare mici și cele avansate au fost incluse în Actul privind industria Net Zero. Asociația Nucleareurope cere includerea sectorului nuclear în ansamblu

Comisia Europeană a decis să includă parțial energia nucleară, făcând referire la reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) și la reactoarele avansate, în cadrul Actului privind industria Net Zero (NZIA –  Net–Zero Industry Act).

Deși acesta este un pas în direcția corectă, Nucleareurope – asociația  industriei energiei nucleare din Europa –  consideră că încă s-ar putea realiza mult mai mult prin includerea sectorului nuclear în ansamblu și tratarea în același mod ca la alte tehnologii strategice.

„Înțelegem că discuțiile privind includerea nucleară în cadrul NZIA s-au dovedit provocatoare și, prin urmare, este pozitiv să vedem cel puțin o anumită referire la tehnologiile nucleare în text”, afirmă Yves Desbazeille, director general al Nucleareurope, citat într-un comunicat al asociației. „Dar, din păcate, acest lucru nu este suficient. SUA au recunoscut importanța sprijinirii întregului său sector nuclear prin includerea acestuia în cadrul Legii de reducere a inflației. Sprijinind sectorul nuclear european prin NZIA, UE are oportunitatea de a ne plasa pe picior de egalitate cu alte regiuni globale și de a rămâne un jucător cheie în competiția globală pentru tehnologii curate.”

Nucleareurope prezintă:

După cum s-a subliniat într-o scrisoare deschisă trimisă la începutul acestei săptămâni, energia nucleară este în mod clar o tehnologie europeană strategică:

  • Este o sursă de energie cu emisii scăzute de carbon, disponibilă 24/7. În prezent, furnizează aproximativ 50% din electricitatea cu emisii scăzute de carbon din Europa. În viitor, poate furniza și cantități mari de căldură, abur și hidrogen. Acest lucru va ajuta UE să-și atingă obiectivele de decarbonizare, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și menținând o bază industrială competitivă;
  • Este o industrie europeană importantă, compusă dintr-o capacitate de producție cu înaltă calificare cu sediul în UE. Lanțul valoric nuclear este în prezent bine stabilit în diferite state membre ale UE și, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 100 de miliarde EUR, sectorul are un impact semnificativ direct și indirect asupra PIB-ului UE (aproximativ 500 de miliarde EUR).

NZIA va pregăti scena pentru jucătorii industriali în anii următori și va determina gradul de autonomie strategică a UE în ceea ce privește tehnologiile cheie necesare pentru tranziția energetică. În acest sens, industria nucleară este pregătită să ofere ceea ce este necesar pentru a ajunge la zero net până în 2050, să asigure securitatea aprovizionării, să consolideze reziliența europeană și să abordeze accesibilitatea.

„Cu toate acestea, fără sprijinul unor politici precum NZIA, sarcina și responsabilitatea  industriei va fi mult mai dificilă, mai ales într-o lume în care alte regiuni își susțin și promovează tehnologiile nucleare la nivel global”, adaugă Dezbazeille.

Nucleareurope este asociația industriei energiei nucleare din Europa, cu sediul la Bruxelles. Membrii Nucleareurope sunt 15 asociații nucleare naționale, iar prin aceste asociații, nucleareurope reprezintă aproape 3.000 de companii europene care lucrează în industrie și susțin aproximativ 1.100.000 de locuri de muncă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *