Parlamentul European a adoptat noua Directivă RES: Țările membre trebuie să ajungă la o țintă de 35% energie regenerabilă până în 2030

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Parlamentul European a adoptat noua Directivă RES: Țările membre trebuie să ajungă la o țintă de 35% energie regenerabilă până în 2030

Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% din energie din surse regenerabile, potrivit Directivei privind promovarea surselor regenerabile de energie, adoptată pe 17 ianuarie de Parlamentul European. Comisia Europeană a propus inițial un target de 27%, pe care România l-a atins în anul 2016.

Creșterea consumului de energie din surse regenerabile, împreună cu economiile de energie și creșterea eficienței energetice constituie o parte esențială a pachetului de măsuri necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și care respectă angajamentul luat de UE în cadrul Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice și necesitatea de a ajunge la zero emisii până în anul 2050.

Puteți consulta  Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie .

„Prin urmare, este necesar să se stabilească un obiectiv obligatoriu al Uniunii, cu o pondere de cel puțin 35% din energie din surse regenerabile, care să fie însoțit de obiective naționale. Statelor membre ar trebui numai în mod excepțional să li se permită să devieze de la nivelul prevăzut al obiectivului lor cu un maxim de 10%, în cazul în care este justificată în mod corespunzător, prin circumstanțe măsurabile și verificabile, bazate pe obiective și criterii nediscriminatorii”, se precizează în actul normativ adopat de Parlamentul European.

Jose Blanco Lopez, raportor pentru regenerabile a declarat: „Parlamentul a putut obţine un consens larg pentru ţinte semnificativ mai mari în 2030. Am reuşit să întărim consumul propriu ca un drept, să aducem siguranţă şi certitudine pentru investitori, să creştem ambiţia pentru decarbonizare în sectorul de transport, precum şi în cel de încălzire. Decarbonizarea nu afectează creşterea economică. Dimpotrivă, aduce competitivitate, activitate economică şi locuri de muncă”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *