Deputat Pollyanna Hangan reia apelul către autorități: România are nevoie de Mintia ca să treacă iarna cu bine! Redeschideți urgent unitatea modernizată!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Deputat Pollyanna Hangan reia apelul către autorități: România are nevoie de Mintia ca să treacă iarna cu bine! Redeschideți urgent unitatea modernizată!

România are nevoie de Mintia ca să treacă iarna cu bine, insistă Pollyanna Hangan, deputat USR de Hunedoara, membru în Comisia Buget finanțe și privatizare a Camerei Deputaților, solicitând imperios redeschiderea unității modernizate de la Mintia.

Debitul Dunării a scăzut cu 50% în ultimele luni, după cum arată măsurătorile oficiale (http://www.inhga.ro/diagnoza_si_prognoza_dunare), iar resursele de gaz nu sunt suficiente. Oficialii Uniunii Europene admit că trebuie să ne întoarcem temporar la cărbune (a spus-o chiar Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene și oficialul UE responsabil cu politica Green Deal: https://cursdeguvernare.ro/ue-permite-redeschidere-mine…). În tot acest timp, Mintia stă închisă și așteaptă să fie vândută pe nimic, atrage atenția deputatul USR.

Aceasta subliniază: Guvernul PSD – PNL acționează ca în povestea cu drobul de sare. Se uită la criza care ne va cădea la iarnă în cap, dar ignoră soluția care e chiar sub ochii săi: repunerea în funcțiune a grupului 3 al termocentralei (grup de 235 MW), retehnologizat în anul 2009.

Soluția cea mai rezonabilă acum ar fi ca, în loc să vândă Mintia, mai bine să amâne vânzarea și să repornească grupul 3, cu cărbune de bună calitate și mai puțin poluant. Este de neînțeles de ce Guvernul PSD – PNL nu ia Mintia în considerare, deși consimte, prin vocea Ministrului Mediului, Tanczos Barna, că e nevoie de repornirea termocentralelor pe cărbune. 

Este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că România are nevoie de Mintia, ca să treacă de această iarnă. România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW (conform datelor ANRE), cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune (date exacte se văd în graficul de la acest link: https://www.anre.ro/…/puterea-instalata-in…)

Or, în condițiile secetei teribile din acest an, care afectează toate județele, Hidroelectrica a anunțat deja o scădere a producției de energie cu 30% în acest an. Compania speră la o redresare în trimestrul al doilea, dar avertizează deja că producția de energie va fi cu 15% mai mică anul acesta, față de anul trecut. În acest context, redeschiderea Mintia ar fi un pas logic și necesar pentru România. Dar actualii guvernanți nu văd asta!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *