Din 6 mai, Unitatea 1 CNE Cernavodă – oprită planificat 50 zile

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Din 6 mai, Unitatea 1 CNE Cernavodă – oprită planificat 50 zile

Începând cu data de 6 mai, Unitatea 1 CNE Cernavodă intră în programul de oprire planificată, anunță  Nuclearelectrica.

Oprirea planificată a Unității 1 a CNE Cernavodă din acest an va avea o durată de aproximativ 50 de zile față de durata normală a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile. Prelungirea duratei opririi planificate a Unității 1 implică realizarea unor lucrari suplimentare de întreținere a generatorului de aburi, se precizează într-un comunicat al companiei Nuclearelectrica.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

Reactoarele CNE Cernavoda sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani, pentru realizarea programelor de:

  • mentenanță corectivă și preventivă;
  • inspecții obligatorii;
  • testari obligatorii, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (“CNCAN”), care se pot efectua numai cu centrala oprită;
  • implementarea de modificări de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.

Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, inițiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzatoare. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singura dată pe toata durata inițială de viață de 30 de ani a unei unități nucleare, în funcție de analiza datelor tehnice, explică reprezentanții Nuclearelectrica.

Potrivit comunicatului companiei, analizele aferente prelungirii opririi planificate au evidențiat avantaje de natură economică și tehnică materializate prin îmbunătățirea eficienței ciclului termic ce are drept rezultat creșterea producției cu circa 1.5-2% față de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. Aceleași analize au indicat că momentul optim de realizare a acestei lucrări la Unitatea 1 este în cadrul opririi planificate din anul 2016.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *