Din ciclul “Unde dai și unde crapă”. Continuă asaltul de clienți preluați în regim de furnizor de ultimă instanță de ENGIE România: circa 60.000 clienți proveniți de la 8 furnizori

Publicat pe Categorii Esential
Prima Pagina Actual Esential Din ciclul “Unde dai și unde crapă”. Continuă asaltul de clienți preluați în regim de furnizor de ultimă instanță de ENGIE România: circa 60.000 clienți proveniți de la 8 furnizori

Situația a devenit explozivă pe piața gazelor, este fierbere și îngrijorare în rândul furnizorilor, cât și a clienților acestora. Crește alarmant numărul clienților finali care sunt preluați în regim de FUI (furnizor de ultimă instanță) în condițiile în care, din ce în ce mai mulți furnizori nu fac față situației date de creșterea majoră a prețurilor pe piață și solicită retragerea/suspendarea licențelor.

Până în prezent, ENGIE România a preluat circa 60.000 clienți în regim de furnizor de ultimă instanță de la 8 companii ce activează în domeniul furnizării de gaze naturale și este de așteptat să preia și alți consumatori în luna decembrie. De notat că ENGIE Romania a fost desemnată două luni consecutiv furnizor de ultimă instanță în baza prețului celui mai mic practicat în rândul celorlalți FUI. ENGIE Romania anunțase anterior că a notificat ANRE intenția de a renunța la calitatea de furnizor de ultimă instanță voluntar, începând cu data de 15.12.2021, solicitarea fiind aprobată de ANRE în data de 08.12.2021.

Conform noului regulamentului de desemnare a FUI și a criteriilor prevăzute de regulamentul respectiv, ENGIE Romania și E.On vor prelua clienții furnizorilor care solicită ANRE retragerea licențelor de furnizare în calitate de FUI desemnat din oficiu, prin urmare pentru furnizor situația rămâne neschimbată.

Situația îngrijorătoare este creată de faptul că, pentru clienții nou intrați în portofoliu, furnizorii de ultimă instanță, nu au putut previziona cantitatea de gaze necesară, fiind obligați să cumpere în condițiile actuale unde există o mare presiune pe cererea de gaze și evident pe preț.  

Dincolo de eforturile operaționale de preluare a clienților noi, problematic este și impactul financiar generat întrucât mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziție pe care ENGIE Romania le generează cu aprovizionarea cu gaze naturale a acestor clienți. Mecanismul de sprijin recunoaște prețul mediu de achiziție aplicabil în perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 și nu prețul de piață la care ENGIE Romania achiziționează gazele naturale pentru acești clienți în condițiile actuale de piață.

Potrivit noului Regulament privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, un furnizor poate renunţa la statutul de FUI doar în situaţia în care lista FUI desemnaţi conţine cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali este de minimum 70%.În plus, un furnizor poate renunța la statut doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, este de minimum 70%.

Ceea ce înseamnă că din FUI voluntar, furnizorul ENGIE este forțat să rămână FUI! La fel și E.ON.

Informații utile pentru clienții preluați în regim de ultimă instanță ai ENGIE Romania:

– clienții preluați deja în regim de ultimă instanță nu trebuie să inițieze alte demersuri, ei sunt notificati de către companie în acest sens;

– furnizarea în regim de ultimă instanță se asigură pentru o perioadă temporară de trei luni;

– până la finalul perioadei temporare de furnizare a gazelor naturale în regim de furnizare de ultimă instanță este necesar ca respectivii clienți să aleagă o ofertă de gaze naturale şi să semneze un nou contract de gaze naturale cu orice furnizor din piața concurențială;

– scadența facturilor emise de ENGIE Romania, în calitate de furnizor de ultimă instanță, este de 15 zile de la data emiterii facturii. Mai multe informații cu privire la condițiile contractuale sunt detaliate în notificările transmise direct clienților precum și pe site, la adresa  la adresa engie.ro/furnizor-ultima-instanta.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *