Distribuitorii de energie nu vor mai plăti pentru pierderile cauzate de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV. ANRE a comandat un studiu și prezintă metoda de alocare a pierderilor CPT către producători, operatori de rețea și consumatori

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Distribuitorii de energie nu vor mai plăti pentru pierderile cauzate de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV. ANRE a comandat un studiu și prezintă metoda de alocare a pierderilor CPT către producători, operatori de rețea și consumatori

Operatorii de distribuție a energiei electrice nu vor mai plăti pentru pierderile cauzate de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV. O vor face responsabilii, respectiv producătorii, operatorii de rețea, dar și consumatorii! În baza unui studiu, ANRE pune în consultare publică algoritmul de calcul si modalitatea de atribuire a pierderilor suplimentare pentru patru zone de rețea.

Operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari au sesizat ANRE că înregistrează un nivel al pierderilor care depășește nivelul reglementat al țintelor consumului propriu tehnologic – CPT pentru nivelul de tensiune 110 kV, ce este cauzat de circumstanțe aflate în afara zonei lor de control. Este vorba despre circulații suplimentare de energie prin rețeaua de 110 kV cauzate de producători de energie electrică, prin excedent de putere raportat la necesitățile zonale sau de operatorul de transport și de sistem.

Costurile aferente consumului propriu tehnologic (denumit în continuare CPT) sunt recunoscute în tarifele operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari în limita țintelor de CPT aprobate de ANRE, conform planurilor de reducere a CPT stabilite pentru fiecare perioadă de reglementare. În condițiile date, operatorii de distribuție a energiei electrice au solicitat ANRE să analizeze situația pierderilor sesizate și să adapteze cadrul de reglementare astfel încât să se elimine situațiile de acest gen și să se atribuie costurile asociate pierderilor către părțile efectiv responsabile, respectiv producători de energie electrică, operatori de rețea, consumatori de energie electrică. 

ANRE a apelat la un consultant pentru a identifica și prezenta soluții privind metode de calcul a tranzitelor suplimentare de energie, cu impact asupra CPT în rețelele de 110 kV ale operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari, precum și modul de alocare a costurilor aferente achiziției energiei pentru acoperirea CPT, din experiența altor țări.

Potrivit ANRE, implementarea unei metode de alocare producătorilor și operatorului de transport și de sistem, a consumului propriu tehnologic cauzat de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV ale operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari, asigură recuperarea echitabilă a costurilor utilizării retelei. Determinarea acestei metode implică un proces conținând analize complexe efectuate pe date anuale, determinarea de regimuri de referință și abateri de la acestea. Acesta este motivul pentru care Autoritatea a apelat la un consultant extern pentru realizarea studiului.

Ca urmare a rezultatelor finale obținute prin acest studiu, va urma faza de reglementare a metodei de alocare a pierderilor CPT aferente tranzitelor suplimentare, transmite ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.