Distribuție Oltenia a inaugurat astăzi Stația de Transformare 110/20 kV Prundu din județul Argeș. Proiectul de modernizare a stației de transformare 110/20 kV Prundu face parte din strategia companiei Distribuție Oltenia de a implementa un sistem avansat de management al distribuției energiei. Proiectul a presupus și modernizarea mai multor posturi de transformare și montarea de contoare inteligente la peste 10.000 de locuri de consum.
Prezent la eveniment, ministrul Energiei Sebastian Burduja a precizat: “Prin aceste investiții, românii vor avea acces la o rețea electrică modernizată la cele mai noi standarde, mai sigură și mai eficientă, cu mai puține avarii. O stație de transformare care acum poate fi gestionată de la distanță, 10.000 de contoare inteligente instalate, totul făcut de o companie românească de renume (EnergoBit), cu echipamente produse la noi în țară și experți români de top. Este un exemplu clar al modului în care lucrăm pentru a aduce beneficii concrete pentru oameni. Investițiile în infrastructura energetică rămân o prioritate pentru mine, iar acest proiect din Argeș este doar unul dintr-o serie de inițiative prin care ne dorim să transformăm rețeaua energetică din toată țara. Am semnat deja contracte cu distribuitorii, atrăgând peste 5,5 miliarde de lei fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare.
Felicit echipa DEO pentru munca depusă și mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect! DEO are și cei mai mulți prosumatori și timpii cei mai reduși pentru conectarea lor. Jos pălăria!”
Modernizarea Stației de Transformare 110/20kV face parte din cele 7 proiecte finanțate din Fonduri Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, axa 6.1/6. Acesta a fost depus spre aprobare în decembrie 2019 și are o valoare de peste 77 milioane de lei, din care 82% reprezintă valoarea fondurilor europene.
Beneficii pentru consumatorii Distribuție Oltenia:
Modernizarea instalațiilor va asigura creșterea gradului de continuitate și siguranță în distribuția de energie pentru consumatorii casnici și agenții economici din aria de aplicare a proiectului, care include municipiul Pitești, cartierele Prundu, Tudor Vladimirescu, Centru și Craiovei;
Integrarea stației în sistemul ADMS (Sistem Avansat de Management al Distribuției) va minimiza durata întreruperilor și va reduce costul de operare si de mentenanță prin monitorizare și control centralizat. De asemenea, vor exista posibilități de a lua decizii operaționale în timp real;
Creșterea gradului de continuitate și de siguranță în funcționare pentru cei aproximativ 11.000 de consumatori conectați la sistemul de măsurare inteligentă (SMI);
Reducerea consumului propriu tehnologic și a consumului mediu anual de energie de la 1,48MWh/locuință în 2018 la 1,41MWh/locuință în 2027 pe parcursul perioadei de durabilitate a proiectului.
Prin strategia sa de dezvoltare, Distribuție Oltenia își propune să îmbunătățească nivelul de siguranță în distribuția de energie electrică și să reducă pierderile de energie susținând astfel tranziția către o infrastructură energetică mai eficientă și sustenabilă.
„Viziunea Distribuție Oltenia este de a deveni o companie modernă și flexibilă, capabilă să integreze tehnologii noi și, în același timp, să servească cerințelor consumatorilor. Avem, în acest moment, contractate prin programul „Fondul pentru Modernizare” 20 de proiecte cu o valoare de 248,2 milioane Euro. Șase dintre acestea au în vedere modernizarea unor stații de transformare. Prin aceste proiecte suntem cu un pas mai aproape de digitalizarea companiei, unul dintre pilonii de bază ai strategiei Distribuție Oltenia. Consumatorul este în centrul atenției activității noastre, iar investițiile pe care le plănuim și realizăm sunt menite să asigure servicii la standarde înalte de calitate”, a sfirmst Ondrej Safar, CEO Evryo.
Stația Prundu alimentează partea de Sud-Est a Municipiului Pitești, cu aproximativ 13.000 de locuri de consum (peste 25.000 de locuitori), dintre care la peste 10.000 de locuri de consum au fost montate contoare inteligente, astfel:
Peste 9.000 de contoare la locuri de consum casnic;
Peste 900 de contoare la locuri de consum non-casnic;
15 consumatori din categoria mari consumatori.