Viitorul Electrica este acum pe mâna a 7 administratori și a conducerii executive, care a rămas neschimbată. Noua echipă, aleasă ieri de acționari, va administra timp de 3 ani o companie bogată, cu afaceri de circa 5 miliarde de lei și peste 650 milioane euro în conturi.
Chiar dacă fosta conducere a Ministerului Energiei a criticat vehement activitatea CA, acționarii companiei au decis să păstreze 3 dintre administratori, plus pe administratorul provizoriu. Nou veniți în echipă sunt 3 membri. Din actuala echipă, fac parte doi secretari de stat din Ministerul Energiei – Corina Popescu și Cristian Bușu, care sunt conduși de ministrul Victor Grigorescu, și el fost administrator la Electrica. Singurul care nu a primit votul acționarilor a fost Victor Cionga, care a avut calitatea de președinte. Directorul general al Electrica se declară mulțumit de noua echipă, la fel și specialiști de pe piața energiei care se așteaptă ca membrii CA să vină cu un nou plan de administrare, asumându-și obiective ambițioase.
Noua echipă are asigurate și drepturile bănești, munca administratorilor va fi răsplătită cu indemnizații lunare brute de 2500 euro/lună, la care se adaugă bonusuri de performanță de până la 10.000 euro pe an.
Potrivit unei informări a Electrica, transmisă BVB, remunerația cuvenită administratorilor pentru manadatul de 3 ani este cea stabilită de AGOA Electrica din data de 22 septembrie 2014, acestea nefiind reluată pe ordinea de zi a ședinței de ieri. Chiar dacă foștii șegi ai Ministerului Energiei au venit cu propuneri de limitare a remunerațiilor administratorilor, acționarii au aprobat la AGA din septembrie o sumă brută fixă lunară de 2.500 euro/administrator plus un bonus de performanță de până la 10.000 euro pentru fiecare.
Doi secretari de stat din Ministerul Energiei în noua echipă de administratori la Electrica
Arielle Malard de Rotschild, Cristian Buşu, Ioana Alina Drăgan, Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Michael Adriaan Boersma şi Pedro Mielgo Alvarez sunt noii membri ai Consiliului de Administrație al Electrica. Acţionarii companiei au ales luni, noua echipă formată din 7 administratori, în Adunarea Generală Ordinară, prin vot cumulativ.
Din fosta echipă de administratori a făcut parte actualul ministru Victor Grigorescu, dar și Cristian Bușu – Secretar de stat (care rămâne pe poziție la Electrica). Cu excepția lui Victor Cionga – fost președinte, ceilalți 3 membri ai CA și-au păstrat funcțiile: Arielle Malard de Rotschild, Cristian Bușu și Michael Boersma. Din noua echipă face parte și Secretarul de stat Corina Popescu, numită prin ordin al Premierului la finele săptămânii trecute. Acționarii au votat-o și pe Ioana Alina Drăgan, aceasta fiind cu numită cu titlu de administrator provizoriu în CA în locul lui Victor Grigorescu. Pedro Mielgo Alvez și Bogdan George Iliescu sunt noi intrații în CA.
Electrica va fi administrată de noul Consiliu de Administraţie compus din şapte membri, patru dintre administratori fiind independenţi și neexecutivi. Şedinţele Consiliului vor fi ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin cinci membri, dintre care doi membri vor fi obligatoriu independenţi, se precizează într-un comunicat al companiei.
“Din punctul meu de vedere, Adunarea Generală a Acționarilor Electrica SA a ales astăzi un Consiliu de Administrație foarte echilibrat, ce asigură și premizele continuității decizionale. Avem patru membri români și trei străini, avem membri ai fostului Consiliu de Administrație care au fost realeși și, cel mai important, avem un Consiliu de Administrație format din profesioniști cu o vastă experiență, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Le urez succes și sunt convins că Electrica va continua pe drumul reformei și al bunei guvernanței corporative, respectandu-și, totodată, angajamentele asumate prin prospectul de listare”, a declarat Ioan Roșca, Director General Electrica.
Cine sunt membrii noului CA, prezentați de companie:
Arielle Malard de Rothschild este fondatorul diviziei de Piețe Emergente al Bancii
de Investiții Rothschild & CIE și este managing director şi vicepreşedinte pentru
Europa de Est al Rothschild & CIE, dar și preşedinte al Consiliului de Administraţie al CARE France. A lucrat pentru Banca Mondială şi pentru Lazard, precum şi în
domeniul consilierii pe probleme financiare în Europa de Est și Africa de Nord. Are un
doctorat în economie internațională la Institutul de Științe Politice din Paris, cu
specializarea în fuziuni şi achiziţii. Are experiență în proiecte mari de privatizare în România, Polonia, Rusia, Ungaria și Maroc. Din septembrie 2014, a fost membru al
Consiliului de Administrație al Electrica SA.
Cristian Bușu este din anul 2011 lector universitar în cadrul ASE București,
desfăşurând numeroase activităţi didactice. În prezent este Secretar de Stat în
Ministerul Energiei. A ocupat funcţia de director la sucursala centrală Marfin Bank
Bucureşti. În perioada 2009-2013, a ocupat funcţia de director economic în cadrul
Fondului Proprietatea şi membru în Comitetul Reprezentanţilor. Anterior a fost, timp
de patru ani, consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernului
României. Între anii 2000-2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca
planificator financiar/broker. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de
Administrație al Electrica SA.
Ioana Alina Drăgan și-a construit experiența profesională activând deopotrivă în domeniul privat în companii precum Siemens Romania, BRD-Groupe Societe
Generale, dar și în domeniul public, respectiv în cadrul Ministerului Energiei. S-a
specializat pe patru arii din domeniul financiar: bancar, garanții, trezorerie și proiecte de finanțare. Din noiembrie 2015, a fost membru interimar al Consiliului de
Administrație al Electrica SA. Anterior, a fost membru în Consiliul de Administrație al companiei Nuclearelectrica. În prezent, activează în cadrul Ministerului Energiei, ca Șef Serviciu Administrare la Direcția Generală de Privatizare și Adminstrare a Participațiilor Statului în Energie. Este licențiată în economie, absolventă a Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul ASE București. A absolvit programul WU Energy Expert, din cadrul Vienna University of Economics and Business.
Corina Georgeta Popescu este Secretar de Stat la Ministerul Energiei. Cu o vastă experiență în domeniul energetic, a condus Departamentul Exploatare la Electrica SA,a fost director la Sucursala București OMV Trading GmbH Viena Austria și a coordonat Departamentul Power Assets la OMV Petrom. De asemenea, a fost Director de Reglementări și Supraveghere a Pieței Energetice în cadrul E.ON România și Director al Departamentului de Achiziție Energie Electrică la E.ON Moldova. Este membru în Consiliul Internațional al Marilor Rețele Electrice, Comitetul de Studiu “Cabluri insulare“ (CIGRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFFER) și Comitetul Național Român al Consiliul Mondial al Energiei (CNRCMR). Este absolvent al Facultății de Energetică la Universitatea Politehnică București și a obținut certificare în management la The Open University.
Michael Adriaan Maria Boersma este consultant senior, preşedinte şi membru în
CA-ul mai multor companii, fundaţii, instituţii şi organisme consultative. A fost ales
membru în Consiliul de Administraţie al unor companii din Olanda, SUA, Germania şi
Finlanda. Între 2003 şi 2009, a fost director general şi preşedinte al Essent, cea mai mare companie integrată de utilităţi din Olanda. Michael Adriaan Maria Boersma a ocupat, în 2003, funcţia de preşedinte al Shell Global Solutions. Este profesor de
guvernanță corporativă în cadrul Universității TIAS din Olanda. Din septembrie 2014,
a fost membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA.
Bogdan George Iliescu are o bogată experiență în investment banking și, totodată, în calitate de administrator independent neexecutiv într-una dintre cele mai mari zece companii din România. Din 2014, ocupă funcția de director executiv BRD – Groupe Societe Generale Departamentul Corporate Finance. A fost implicat în misiuni de
consultanță pentru statul român privind privatizările și a derulat mandate de
cumpărare pentru corporații internaționale. A fost membru al echipei de consultanți
pentru fuziuni și achiziții a BRD care a lucrat pentru programul de privatizare al Băncii Mondiale în România (PSAL). A absolvit Academia de Studii Economice din București și deține o diplomă de Master în management. Are cunostințe solide și o experiență vastă în domeniul financiar bancar, fuziuni achiziții, privatizări și piețe de capital,consultanță strategică și restructurări.
Pedro Mielgo Alvarez și-a dezvoltat cariera în sectorul energetic (petrol, gaze și electricitate), al ingineriei şi comerţului internaţional. Are o experiență foarte bogată legat de activităţile reglementate din sistemul energetic (transportul energiei electrice și distribuţia de gaz), cu o mare implicare în procesele de reformă a unor companii importante, dar şi pe aspecte de reglementare. De-a lungul timpului, a ocupat funcții executive dar și non-executive foarte importante în companii foarte mari, printre acestea numărându-se Președinte și CEO la Red Electrica Spania și Presedinte nonexecutiv la Madrilena Red de Gas (din 2011 până în prezent). Este absovent al Universitații Politehnice din Madrid și a urmat mai multe specializări, inclusiv la Stanford University.
Acţionarii Electrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 48,7805% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 8,6559%, BNY Mellon DRS, New York (SUA) – 5,7688%, persoane juridice- 31,7583% şi persoane fizice – 5,0365%.
Grupul Electrica, furnizor şi distribuitor de energie electrică, a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit net consolidat de 428 de milioane de lei, în creştere cu 92 de milioane de lei, respectiv cu 27%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.