Dumitru Chisăliță, AEI: Doar 20 de furnizori din 80 mai ofertează gaze consumatorilor casnici

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumitru Chisăliță, AEI: Doar 20 de furnizori din 80 mai ofertează gaze consumatorilor casnici

Autor: Dumitru Chisăliță, Expert&Președinte Asociația Energia Inteligentă

Atrăgeam atenția anul trecut într-un articol – Riscul ca majoritatea furnizorilor de gaze să dispară și odată cu aceasta speranța unui preț corect la gaze –  asupra faptului că modificările legislative de pe piața gazelor naturale vor aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaționale. Toate firmele de furnizare și distribuție românești au dispărut din rândul ofertanțiilor!

Trebuie să avem în vedere că dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh.

Surpinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament.

Trebuie precizat că în condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acțiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii.

Scăderea numărului de furnizori din piață, noile bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an, reprezintă rețeta care nu va permite scăderea prețurilor la gaze și electricitate în anul 2022. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *