Dumitru Chisăliță, AEI: O șansă imensă pentru România să-și crească securitatea energetică și reducă prețul la gaze, prin exploatarea gazelor neconvenționale

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumitru Chisăliță, AEI: O șansă imensă pentru România să-și crească securitatea energetică și reducă prețul la gaze, prin exploatarea gazelor neconvenționale
  • Autor: Dumitru CHISĂLIȚĂ, Expert&Președinte Asociația Energia Inteligentă

În contextul în care livrările spre Europa au cresctut substanțial, SUA au devenit în anul 2021 cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate. Revoluţia gazelor de şist, la care se adaugă şi investiţiile de miliarde de dolari în facilităţi de lichefiere a gazelor, au transformat SUA dintr-un importator într-un exportator net de gaze lichefiate în mai puţin de un deceniu. Producţia de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situaţia din 2010.

În a doua parte a anului 2021 prețul gazelor naturale în Europa a crescut de 11 ori, aspect pus pe baza diferenței între cererea și oferta de gaze. În toată această perioadă a existat o activitate intensă de mediatizare a crizei gazelor la nivelul Europei și de acuzare a Rusiei că este cea care a generat și este vinovată de această criză. Asta în contextul în care cu câteva excepții punctuale și pe perioade determinate, Rusia a livrat în Europa gaze conform contractelor încheiate. Lipsa gazelor din Europa neputând să-i fie exclusiv imputată, cauza fiind determinate mai ales de gazele lichefiate, care deși trebuiau să ajungă în Europa, nu au ajuns. Cu toate acestea, apparent surprinzător, Rusia a acceptat să nu reacționeze foarte clar la acuzele care i sau adus, pe fondul intereselor acesteia de a se urgenta finalizarea Nord Stream 2 și Balkan Stream.

Cert este că acest joc a determinat creșterea semnificativă a prețului la gaze, care va determina o nouă etapă în exploatarea gazelor de șist, acestea erau în pericol de a-și diminua activitatea datorită prețurilor mici din piață.

Astfel, anul 2022 gazele naturale din Rusia și SUA vor ”inunda” din nou Europa, este adevărat la alt nivel de preț, dar vor închide subiectul Criza Gazelor.

Romania are rezerve dovedite de gaze în on-shore de cca. 100 miliarde metri cubi, conform ANRM; rezerve de cca 120 miliarde mc în Marea Neagra conform ANRM; rezerve de gaze de neconvenționale de cca.1.444 miliarde mc, conform Agenției Internaționala pentru Energie (EIA).România consumă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporție de 76% din producția internă. Diferența este importată din Rusia, prin Ungaria și Bulgaria. Chiar în contextual exploatării gazelor din Marea Neagră, luând în considerare politica actuală de ”racordare gratuită” și reconversie a centralelor de pe cărbune pe gaze, România va rămâne dependentă de gazele din import.


Publicat de

Dumitru Chisalita

Expert Petrol si Gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.