Dumitru Chisăliță, Expert: Cum vrea să ”mă liberalizeze” furnizorul de gaze naturale cu un preț cu 163% mai mare față de cel plătit în 2019

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumitru Chisăliță, Expert: Cum vrea să ”mă liberalizeze” furnizorul de gaze naturale cu un preț cu 163% mai mare față de cel plătit în 2019

Autor: Dumitru Chisăliță, Expert, Președinte Asociația Energia Inteligentă

Dețin o mică garsonieră în București, cu un consum anual de circa 500 kWh. Săptămâna trecută, am primit o ofertă personalizată de la furnizorul meu de gaze naturale pentru a continua relația comercială, după liberalizarea pieței preconizată a avea loc la 1 iulie 2020.

Oferta cuprindea:

Preț fix al gazului natural pentru 12 luni;

Abonament zilnic = 0,28 lei;

Preț gaz 0,094 lei/kWh (fără TVA);

Notă pentru cititorii mai puțin familiarizați cu modul în care sunt scrise ofertele: Prețurile finale conțin servicii reglementate de transport, distribuție și de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Această ofertă m-a făcut inițial să cred că respectivul ”preț gaz” este și prețul propus de furnizor, dar undeva în document (bineînțeles scris cu litere mult mai mici) era precizat că, de fapt, prețul de 0,094 lei/kWh conține doar tariful de transport. Practic, oferta primită de mine nu menționa nimic despre tariful de înmagazinare (pot astfel presupune că este zero) și nimic despre tariful de distribuție (actualmente aprobat de ANRE la 0,031 lei/kWh).

Pentru a-mi clarifica care este prețul real propus de furnizorul meu, am recurs la calcularea prețului pe care urma să-l plătesc:

Am făcut calculul următor: P = 0,094 + 0,031 + (0,28*365/500), din care a rezultat că voi avea de plătit 0,3294 lei/kWh (fără TVA), iar prețul efectiv pe care urma să-l plătesc este de 0,3919 lei/kWh (cu TVA).

Apoi, am verificat prețul gazelor naturale facturat în anul 2019 pentru gazele consumate în această garsonieră și prețul reglementat a fost de 0,12517 lei/kWh (fără TVA), iar prețul efectiv plătit a fost de 0,14895 lei/kWh (cu TVA).

Am constatat astfel că oferta personalizată, înaintată de furnizorul meu pentru a-mi furniza gaze după liberalizare conține de fapt un preț mai mare cu 163% decât prețul pe care l-am plătit pentru gazele naturale consumate în anul 2019.

Mai departe, am decis să analizez prețul cu care se vând gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/) și am constatat că prețul gazelor tranzacționate este de 0,05153 lei/kWh. La acesta se adaugă tariful estimat de transport de 0,0065 lei/kWh, tariful de distribuție de 0,031 lei/kWh și tariful estimat de înmagazinare de 0,005 lei/kWh. La final, costul efectiv al furnizorului meu cu gazele achiziționate pentru a mi le furniza în acest an ar putea fi:

C = 0,05153+0,0065+0,031+0,005 = 0,9403 lei/kWh (fără TVA) sau 0,11189 lei/kWh (cu TVA)

Concret, rezultă că oferta făcută de furnizorul meu pentru a-mi livra gaze după data de 1 iulie 2020 are un preț mai mare cu 250% decât costul lui estimativ, conform cotațiilor existente în prezent pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale, administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) și a tarifelor pentru servicii.

Am stat și m-am întrebat de ce prețul din oferta post-liberalizare nu este în concordanță cu declarația Ministrului Economiei, Virgil Popescu, acesta fiind cel care a afirmat recent “că nu va crește niciun preț de la 1 iulie 2020 (momentul în care piața gazelor se va liberaliza)” . Așa că am decis să îi transmit un email furnizorului meu de gaze pentru a-mi face o altă ofertă, de data asta clară și personalizată, prin care să îmi ofere un Preț Corect La Gaze.

Până la ora actuală, furnizorul nu mi-a trimis niciun răspuns la solicitarea mea deoarece așa cum preciza domnul Secretar de Stat din Ministerul Economiei, Niculae Havrileț, la EM360 : “dacă clienții casnici nu au încheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face în continuare, dar la prețul aferent ofertei comunicate clientului”.

Voi ce oferte ați primit? Le-ați verificat? Le-ați citit cu mare atenție? Suntem toți ”liberalizați”?! Halal liberalizare!


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

4 comentarii la “Dumitru Chisăliță, Expert: Cum vrea să ”mă liberalizeze” furnizorul de gaze naturale cu un preț cu 163% mai mare față de cel plătit în 2019”

 1. Bună ziua,
  Asemenea ofertă am primit și eu. Doar că nu am efectuat calculele aferente pentru aflarea finalului. Dacă e așa cu spuneți, vizavi de prețul final, vă rog să-mi dați un sfat.
  ( am lucrat până la 31 iulie 2019, la Romgaz- STTM Tg.Mureș)
  Mulțumesc,
  O zi bună,

 2. Azi am primit si eu oferat ENGIE si este total neclara. Am comparat cu ultima factura si acolo este acelasi pret ca in oferta deci ei nu imi dau decit un discount de 5% pe 6 luni si atat. Nu este lamurita transformarea din mc in kW/h caci este un coeficient care poate fi oricat vrea muschii lor. Adica suntem „CAPTIVI” adica prinsi in plasa baietilor destepti….

 3. Doresc sa închei un contract de furnizare gaze naturale care să- mi ofere un pret mai mic ca cel ďe la romgaz ,in Cluj-Napoca . Ma puteți ajuta ? Mulțumesc .

 4. Vă rog să mă ajutați sa gasesc un furnizor de gaze naturale din zona Cluj-Napoca care oferă un pret mult mai bun decât romgaz. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.