Dumitru Chisăliță: Jocuri perfide pe piața de energie și gaze

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumitru Chisăliță: Jocuri perfide pe piața de energie și gaze

Autor: Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă

Veniturile suplimentare obținute din creșterea prețurilor producătorilor de gaze naturale se suprataxează de 8 ani. Cele care depșesc anumite limite prevazute de OUG 7/2013. În momentul de față, prețurile producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh, iau calea în proporție de 85% către bugetul de stat! Astfel, în acest an, conform calculelor realizate de Asociația Energia Inteligentă 1 miliard de lei se vărsa la bugetul de stat, suplimentar față de dividendele companiilor producătoare de gaze (ROMGAZ, PETROM, AMROCO etc), urmare a creșterii prețului la gaze.

Aceste venituri sunt suplimentare față de TVA-ul suplimentar care se va încasa ca urmare a creșterii facturilor la gaze(cca 0,8 miliarde de lei), de redevențele suplimentare care se vor încasa la bugetul de stat (cca 2,5 miliarde de lei) etc.

De ce de 8 ani se aplică această supraimpozitare a creșterilor de preț doar la producătorii de gaze? De ce nu se aplică și furnizorilor de gaze? De ce nu se aplică producătorilor de energie electrică, termică, celor care produc lemne de foc etc.? De ce nu se aplică furnizorilor de electricitate?

Prețul mediu al gazelor naturale din producția internă nu a depășit prețul de  92 lei/MWh  în această vară și sunt supraimpozitate (o creștere de 0,35% față de anul 2019).

Prețul gazelor marfă care se vând pe bursă (15.09.2021) a ajuns la 350 lei/MWh și nu sunt supraimpozitate (o creștere de 233% față de anul 2019)!

Prețul mediu al lemnelor de foc a crescut cu cca. 300% față de anul 2019, prețul mediu al energiei electrice marfă a crescut cu cca. 106% față de anul 2019! Nici aceste ceșteri fabuloase de preț nu se supraimpozitează. De ce?

O primă solidaritate cu consumatorul trebuie să o aibă guvernul, spunea Premierul Spaniol, acum câteva zile. Mai ales când încasezi atât de mulți bani pe baza speculei din piață, adăugăm noi!


Publicat de

Dumitru Chisalita

Expert Petrol si Gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.