ELCEN lasă RADET și Primăria Capitalei să dea socoteală bucureștenilor la iarnă

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic ELCEN lasă RADET și Primăria Capitalei să dea socoteală bucureștenilor la iarnă

Reprezentanții ELCEN au reacționat prompt la cele mai recente declarații ale președintelui CA RADET. Faptul că președintele Consiliului de Administrație al RADET semnalează riscul ca populația Capitalei să rămână fără energie termică în sezonul de iarnă, reconfirmă situația critică în care se află RADET București, se precizează într-un comunicat transmis de ELCEN.

Un tablou al situației RADET este prezentat de ELCEN astfel: “În ultimii ani, regia a renunțat la reviziile anuale programate și la probele de presiune hidraulică a rețelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice și a le soluționa. Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din București circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă și în pământ prin rețeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător și nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe rețele au ajuns la peste 38%. ELCEN consideră că, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET și Primăria Municipiului București trebuie să întreprindă de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțarea, atât din surse proprii, cât și din fonduri structural”.

Totodată, reprezentanții ELCEN susțin că tarifele din București pentru energia termică și electrică sunt altele față de cele menționate de reprezentanții RADET: “Afirmația domnului Gabriel Dumitrașcu, potrivit căreia „în București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de 170 lei”, este falsă. În realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MWt oră pentru populație, respectiv 184,32 lei/MWt oră pentru consumatorii non-casnici. Prețurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015, prețurile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, prețul MW-ului electric/oră este de 340 lei”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *